2015. április 8., szerda

Hetedik - Seven


Minden idők egyik legfélelmetesebb és „legléleknyomorgatóbb” thrilleréről csak szuperlatívuszokban tudunk nyilatkozni.
A Hetedik kemény gyomros, amit még napok után is érezni fogsz; nem szabadulsz a hangulatától, rád telepszik a nyomasztó atmoszféra…
Jöjjenek hát a „részletek” David Fincher mesterművéről!


TUDTAD, HOGY? 

Pitt abban a jelenetben, amikor John Doe-t üldözi az esőben, valóban eltörte a kezét. Így a gipsz nem csupán kellék, hanem valós funkciót tölt be a filmben. 

A stúdió először Denzel Washingtonnak (!!!) ajánlotta fel Brad Pitt szerepét, a színész azonban túl „sötétnek” és „gonosznak” találta a szkriptet. A film bemutatója után Washington természetesen megbánta a döntését, és úgy nyilatkozott, hogy a Seven az újkori thriller egyik alapvetése, és szerinte korszakalkotó mozi. Egyetértünk!

Fincher már a kezdetektől fogva Gwyneth Paltrow-t szerette volna megnyerni Tracy szerepére, mivel a rendezőt lenyűgözte Gwyneth alakítása a Hús és vér (1993.) c. filmben. A színésznő ellenben nem repesett az örömtől, hogy egy ilyen éjsötét alkotásban vegyen részt, s sokáig húzódozott az ötlettől. Végül Brad Pitt sármjára volt szükség, hogy akkori barátnőjét rávegye a szereplésre. Kösz Brad!


A rendező az „élő halottVictor szerepére egy kiváltképp „skinny” színészt akart szerződtetni. Michael Reid McKay végül örömmel vállalta a „felkérést”. McKay akkoriban 96 fontot nyomott, ami nagyjából 45 kg-nak felel meg! Fincher azonban nem érte be ennyivel. A csont sovány színészt a rendező további fogyókúrára fogta… Így lett a filmben szereplő Victor mindössze 90 font, vagyis 40 kg!!!

A New Line Cinema kifejezetten ódzkodott a filmtől, annak nem éppen Hollywood – kompatibilis befejezése miatt. Ekkor azonban Brad Pitt az asztalra csapott és kijelentette, hogy ha bárki beleír Andrew Kevin Walker nagyszerű szkriptjébe, akkor ignorálja a szereplést. Kösz Brad – újfent!


Brad Pitt közel 7 millió dollárt keresett a filmen.

Az Entertainment Weekly listája szerint a Hetedik minden idők nyolcadik legfélelmetesebb mozija.

A ’fuck’ szócska összesen 74-szer hangzik el a filmben, és naná, hogy a nagy részét Brad Pitt-nek, vagyis a forrófejű Mills nyomozónak köszönhetjük. 

Morgan Freeman szerepe még Sylvester Stallone -t (!!!) is megtalálta, aki pályája egyik legnagyobb baklövésének tartja azóta is, hogy nem élt a lehetőséggel. De hasonlóképpen járt Al Pacino is, aki inkább a közepes Minden gyanú felett c. thriller mellett döntött…

Val Kilmer is „visszautasított”. Méghozzá minden idők egyik legkegyetlenebb sorozatgyilkosának, John Doe-nak a szerepét…

Kevin Costner és Nicolas Cage is lehetett volna Mills nyomozó, de nem láttak fantáziát a túl komor és pesszimista szkriptben. 


Ami viszont felettébb érdekes: a stúdió eleinte David Cronenberg ajtaján kopogtatott - Fincher helyett. A kanadai kult rendezőt azonban nem érdekelte a sorozatgyilkosos sztori. Aztán még Guillermo del Toro-hoz is eljutott Andrew Kevin Walker forgatókönyve, aki szintén ’passzolt’, romantikus lelkére és attitűdjére hivatkozva. David Fincher tehát csupán a harmadik kiszemelt volt a direktori posztra. 

Mills és William Somerset nyomozó az egyik jelenetben Maugham „Of human bondage” c. klasszikusáról diskurál. Andrew Kevin Walker kedvenc írója William Somerset Maugham, akiről Somerset nyomozó a nevét kapta!

Cameo-k terén is ’jól teljesít’ a film: a forgatókönyvíró „alakítja” például az első hullát a Hetedikben, de Morgan Freeman fia, Alfonso Freeman is „szerepel”, mint ujjlenyomat szakértő. 


A Seven kezdetben nem volt túl nagy siker, szép lassan érte el a kultikus státuszt. Amerikában pl. már 1995-ben bemutatták, Magyarországon azonban csak ’96 év végére férkőzött be a vetítőtermekbe. 

Úgy tűnt, hogy a 33 millió dolláros büdzsét sem fogja tudni kitermelni a film, de végül csak az USA-ban 100 milliót fialt. Nem rossz egy über kemény, a végletekig pesszimista és lehangoló thrillertől…

100%

2 megjegyzés:

  1. Az igen, szép kis trivia-gyűjtemény :) Mondjuk egy Pacinós verziót szívesen megnéznék, hiába imádom ezt a filmet úgy, ahogy van.

    VálaszTörlés
  2. A Stallone-s verzió sem lett volna kevésbé érdekes! ;)
    Mi is nagyon kedveljük, köszi a kommentet! :)

    VálaszTörlés