2018. május 30., szerda

Fekete Párduc - Black Panther


Amerika – helyesebben Hollywood – már megint kompenzál…
A Rotten Tomatoes szerint a Fekete Párduc minden idők legjobb képregényfilmje. Szerintünk pedig egy kifejezetten kidolgozatlan kiáltvány, amolyan tessék-lássék propaganda film, amelynek illett volna azért a sztereotípiákon túl többet is mutatnia/mondania. Ha már ilyen nemes célt tűzött ki maga elé… Még akkor is, ha egy Marvel filmről van szó. Amelynek elsődleges funkciója ugye a minőségi szórakoztatás volna…


És nem a fekete főszereplővel/főhőssel van a probléma – na tessék, most meg mi kompenzálunk… -, és nem is a wakandai csuda-sztorival. Hanem a film narratívájával, azzal, ahogy mesél és azzal, ahogyan közvetít.
Zavaros az összkép. Hol humorizálnak az urak, hol pedig irtóra komolyan veszik magukat. És valahogy mindig rossz érzékkel, rosszkor, rossz ütemben teszik mindezt. A túlságosan szélsőséges megnyilvánulások rendre kioltják egymást – s általuk a cselekmény is súlytalanná válik.


Sajnos unalmas a konfliktus, és unalmasak a karakterek. Kárpótlásként egy csomó látványos akció jelenetnek lehetünk szemtanúi, ugyanakkor a köztes időben többségében a szokásos képregényfilmes közhelyparádét kapjuk.


…és nincs felépítve a sztori! Minden „csak úgy” történik. Nincs lehetőségünk megkedvelni a Chadwick Boseman által egyébként korrekt módon megformált főhőst. Túlságosan in medias res indul a történet.
Nem tudjuk felvenni a Ryan Coogler által diktált tempót, nehézkes belerázódni Wakanda egyszerre végtelenül modern és irtóra archaikus, különös világába.


Nálunk nem igazán tudott működni az új Marvel-fejezet. Coogler filmje terjengős, kusza, és noha vannak erényei, azok főként a külsőségeiben merülnek ki.

55%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése