2020. április 30., csütörtök

Úriemberek - The Gentlemen


Bármennyire csíptük a ’90-es évek legvégén Guy Ritchie szuper laza, sajátos hangvételű „maffia-börleszkjeit”, bármennyire jó a Ravasz, az agy…, meg a Blöff, a brit „szélhámos” sok szempontból olyan, akár egy másodvonalbeli Quentin Tarantino.
2000-es évekbeli munkáinak hullámzó, egyenetlen színvonala pedig csak még inkább ráerősít az iménti állításra.   
Olyasfajta permanens megújulást, mint Tarantinonál, nem igen tapasztaltunk nála. Sem a Spíler, sem a Revolver nem voltak erős filmek, csupán korábbi sikereinek felvizezett parafrázisai.
És – persze ez már végképp szubjektív ügy, de - az van, hogy mi a Sherlock-moziktól sem voltunk igazán elájulva.
Ritchie Az U.N.C.L.E. embere c. stílusos retró kémfilmjével adott számunkra bizakodásra okot - hosszú idő után először. Hogy aztán az Aladdinnal ismét elveszítsen minket.
A legfrissebb Úriemberek c. mozi pedig olyan, mintha az eddigi életmű best of-ja lenne. Itt van ismét egy csomó bohókás, keményfejű, vicces, de mégis vérszomjas gengszter, akik sűrű „focking”-ok közepette intézik illegális ügyeiket, és kiszámíthatatlan módon bármelyik pillanatban képesek vért ontani: fiatal drogkereskedőket kidobni az ablakon keresztül - a hetedikről.
És ha már beidéztük Tarantino-t, a bizonyos ablakon kihajítós momentumot megelőző látogatás a dílereknél kísértetiesen hajaz a Ponyvaregény ominózus nagyjelenetére, amikor Jules Winnfield és Vincent Vega vizitelnek a főnöküket megrövidítő piti gazfickóknál.
Szóval nincs új a Nap alatt, és azzal együtt, hogy Ritchie végre ismét kurva laza, és vitathatatlanul szórakoztató, meg Hugh Grant tényleg rohadt nagyot megy, azért az Úriemberek bántóan önismétlő is. És ráadásul – fáj kimondani, de – feledhető.
Addig, míg tart, összességében kellemes élmény, de sokáig nem fogunk rá emlékezni.
Nagyjából ugyanazt kapjuk, mint annak idején a Blöffben, vagy a Ravasz, az agy…-ban, csak pepitában. De, az angol blöffölő mentéségére legyen szólva, legalább hasonló színvonalon!

70%  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése