2015. március 19., csütörtök

A hobbit: Az öt sereg csatája - The hobbit: The battle of the five armies


Végül csak beigazolódott, hogy nem volt teljességgel indokolt eposzi hosszúságúra nyújtani a Hobbit-sztorit. Egyáltalán nem lett rossz  Az öt sereg csatája, de a befejező harmadik résznél érződik leginkább, hogy Zsákos Bilbó kalandjaiban bizony nem volt benne 3 „gigászi” mozifilm. Valahogy mostanra fogyott el a lendület – és vele a történet… Mondom ezt annak dacára, hogy ez a rész is hozza a tőle elvárható szintet, Peter Jackson tehát továbbra is az A-ligában játszik! De míg a Váratlan utazás egy szerethető mesécske volt, a Smaug pusztaságának pedig – ha nem is teljes egészében, de - azért nyomokban sikerült megidéznie A Gyűrűk ura – trilógia legjobb pillanatait, addig Az öt sereg csatája meglepően döcögősen indul. Mintha maguk a szereplők is nehezen helyezkednének bele a sztoriba. No persze – szemben Frodó vesszőfutásával - itt nincs is akkora súlya a történéseknek, lényegében nem Középfölde népének sorsa a tét. Csupán néhány kapzsi törp és tünde „vitázik” a jogos ’járandóságon’. 


Sok elmondanivaló nem maradt: Bard végez Smauggal, Thorin-t megbabonázza az arany, de végül visszatáncol, és ott van „bónuszként” a látványos csata, amely bármennyire is lélegzetelállító, meg sem közelíti feszültségben A két torony és A király visszatér harci jeleneteit. 


Érződik Jackson lelkesedése, önmagában azonban ez nem volt elég az üdvösséghez. Sajnos – tetszik, nem tetszik - a Hobbit befejező része jóval harmatosabbra sikeredett, mint az előző két epizód. 


Profi munka Az öt sereg csatája, de Peter Jackson nem tudott semmi pluszt hozzátenni a Középfölde-feelinghez. Igaz, legalább el sem vett belőle, de ilyen értelemben meg joggal merül fel a kérdés: szükség volt egyáltalán a Hobbit-trilógiára? Vagy másként: ha már Hobbit, szükség volt egyáltalán ’trilógiára’? 


Viszlát Bilbó, viszlát törpikék, szerettünk benneteket, de amennyiben ’Középfölde’, akkor inkább Frodó-t és csapatát választjuk! Köszi!

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése