2015. március 6., péntek

Fack ju Göhte - Fák jú, Tanár úr!


A törökök bevették Németországot! Mondjuk ez nem új keletű dolog, hiszen már bő 10 éve is tele voltak a deutsch nagyvárosok döner kebapot áruló kioszkokkal…
Bora Dagtekin török származású német rendező Fack Ju Göhte c. filmvígjátéka óriási közönségsiker volt tavaly Németországban, és ennek köszönhetően már a folytatás is készül! Szóval nyomatékosítanánk: a törökök tényleg bevették Németországot! 


Dagtekin nem egy óriási tehetség, ugyanakkor tudja jól, hogy a német közönségfilmet hogyan mozdítsa ki kicsit a komfort zónájából. No nincs szó persze akkora reformról, hiszen Dagtekin is a jól bevált paneleket használja. Az újszerűség inkább a hozzáállásban érhető tetten, még úgy is, hogy a film számos pillanatában idézi a kifejezetten kínos német ’blamát’, a Csajok a csúcson-t.
A sztori nem túl eredeti, rögtön a Martin Lawrence-féle ökörködős Állj, vagy jövök! ugrott be, hiszen a „felállás” itt is valami hasonló, csak ezúttal rendőrőrs helyett egy iskolai tornaterem alá lett elrejtve a rabolt lóvé, amit Zeki, a nyolc általánossal rendelkező bűnöző úgy próbál felhajtani (kiásni), hogy közben tanárnak adja ki magát a suliban – csak hogy ’tűz közelben’ legyen. Szóval a komikus alap szitu adott, Dagtekin pedig többé-kevésbé él is a lehetőséggel, bár azért nyerítve nem röhögtünk a filmjén.


Elyas M’Barek energikusan játszik, de sok esetben azért nehéz neki elhinni, hogy ő egy alul kvalifikált bankrabló. Noha Dagtekin mindent bevet, mégis meg-megbicsaklanak időnként a karakterei.
…fáj mégis bevallani, hogy a rengeteg hiba és bénázás ellenére a Fák jú Tanár úr! működik. Illetve, fogalmazzunk úgy, hogy idétlensége ellenére mégsem érezzük azt, hogy ez valami kínos "izé". Ebben nagy szerepe van M’Barek-nek, illetve Karoline Herfurth-nak, ők próbálják ellensúlyozni a kliséket (a hányós, baszós, kakis poénokon túl azért futhatta volna valami eredetibbre is…), illetve igyekeznek emberközelibbé tenni a filmet – ez végül is sikerül is nekik! 


A kicsit gejl befejezésért azért kár, de a Fack Ju Göhte még így is egy nézhető, helyenként valóban vicces vígjáték, alapvetően a jobbik fajtából! 

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése