2015. március 4., szerda

TOP 25 akciófilm



25. Rambo 3 (1988.)


Tudjuk, persze: egyértelműen nem ez a legjobb epizód, viszont mindenképp ez a ’legbézikebb’ mind közül. A VHS-korszak egyik kultikus, hangalámondásos, most már kifejezetten cikinek számító akciófilmje, amelyet lemásoltunk, megnéztük, majd ismét lemásoltuk – immáron ’jobb’ minőségben -, majd ismét megnéztük – és így tovább… Valódi bűnös élvezet, önfeledt szórakozás, Stallone pedig úgy ki volt gyúrva ’88-ban, mint azóta sosem. Ennyi épp elég volt az üdvösséghez. 

24. Halálos iramban 6. (2013.)


Justin Lin megrázta magát és a rendkívül béna Tokiói hajsza után életet lehelt a Halálos iramban – franchise-ba. Az egyébként már szintén a felívelés stációiként aposztrofálható negyedik és ötödik felvonás után Linnek a 6. részre sikerült csúcsra járatnia a ’verdákat’, így lett a Furious 6 a széria legsikerültebb darabja. R.i.p. Paul Walker!

23. Utánunk a tűzözön (1996.)


Ki hitte volna, hogy Geena Davis ilyen jól szuperál majd akcióhősként, de Charly Baltimore minden kétséget kizáróan a valaha volt egyik ’legtökösebb’ bérgyilkosnő a  filmtörténetben. Renny Harlin megbízhatóan vezényli le a filmet, ami bár nem maga a tökély, de mindenképpen az egyik legszórakoztatóbb action movie a ’90-es évekből. Ehhez természetesen szükség volt egy olyan kiváló mellékkarakterre is, mint Samuel L. Jackson!

22. Cliffhanger – Függő játszma (1993.)


Ismét Harlin, ismét egy klasszikus, az akcióért pedig Sylvester Stallone és John Lithgow felelnek.  Persze az alap sztori ennyi év távlatából meglehetősen klisésnek tűnhet, és a „trükkfelvételek” is ósdik ’egy picit’, de a Cliffhanger bája még mindig ellenállhatatlan, az atmoszféra pedig bő 20 év után is kifejezetten erős. 

21. Mission: impossible 3 (2006.)


J.J. Abrams konvencionális, pörgős akció filmje valódi felüdülés volt, a lassú folyású, agyalós első rész, és John Woo kissé unalomba fulladt, öncélú második epizódja után. Philip Seymour Hoffman remek gonosz, Tom Cruise pedig talán itt a legkevésbé tenyérbemászó a 4 rész közül. Nekünk ez a kedvencünk, punktum! 

20. A rajtaütés (2011.)


Honnan jönne máshonnan 2011, és úgy en bloc az elmúlt közel 10 év legpofásabb és legtempósabb akció-hullámvasútja, mint Indonéziából? Gareth Evans nem találta fel a spanyol viaszt, viszont olyan lélegzetelállító verekedésekkel kápráztat el minket, hogy tutira egy életre belénk égnek a Raid szuperlátványos képsorai. Egyszerű, mint a faék, viszont rohadtul szórakoztató! 

19. Ragadozó (1987.)


A Ragadozó, vagy ismertebb nevén Predator, Arnie egyik "korai zsengéje" és egyben egyik legemblematikusabb filmje. Feszült, nyomasztó mozi, amely még így, közel 30 év után is képes hatást gyakorolni a nézőre. John McTiernan alkotása egyfajta elegye az Alien-filmek hangulatának, és Schwarzenegger két évvel korábbi Kommandó c. akciófilmje magányos harcos attitűdjének. 

18. Bad boys (1995.)


A film idővel az ún. buddy cop movie-k egyik klasszikusává nőtte ki magát. Lawrence és W. Smith valóban remek páros, és itt az akció mellett a vígjátéki elemek is igen nagy teret kaptak, melyek jól ráerősítenek a film entertaining faktorára. Nem túl eredeti történet, nem túl eredeti fordulatokkal és cselekményszövéssel, de egy nagyon eredeti zsarupárossal. Abból a korból, amikor Michael Bay-t még nem ragadta el a CGI-mánia és igyekezett a karakterábrázolásra is hangsúlyt fektetni. 

17. Elrabolva (2008.)


Mindenképp mérföldkő az újkori akciófilmes kontextben. Az Elrabolva olyan, mint egy fékevesztett hullámvasút: eszeveszett a tempó, elképesztő a ritmus. Liam Neeson-nal pedig Pierre Morel és Luc Besson bebizonyította, hogy a 2000-es évek valódi akcióhősei a vér- és bosszúszomjas 50-es családapák!

16. Con Air – A fegyencjárat (1997.)


Simon West igazi sztárparádét vonultatott fel ebben a valóban parádés akciófilmben, mely a ’90-es évek végének egyik nagy dobása volt. Remek karakterek, kiváló szereplőgárda (Nicolas Cage, John Cusack, John Malkovich, Ving Rhames, Steve Buscemi, Danny Trejo stb.), jó kis, pörgős sztori.  

15. Féktelenül (1994.)


Nem csak azért, mert Sandra Bullock ezzel a filmmel vált igazi sztárrá… Jan de Bont tempós, jól felépített, és remekül fényképezett (a rendező ugye korábban főként operatőrként tevékenykedett) mozija a ’90-es évek egyik legjobbja a zsáneren belül. Izgalmas ámokfutás, amely elsősorban nem a látványos akciói miatt érdekes, hanem Keanu Reeves és Dennis Hopper valóban férfias párharca okán. 

14. Ál/Arc (1997.)


A kínai akció-guru, John Woo legfaszányosabb hollywoodi mozija, melynek igen magas nívóját azóta sem sikerült még csak meg sem közelítenie a rendezőnek. Woo művészi igényű ’koreográfiái’, a rengeteg gyönyörűen és elegánsan megkomponált slow-motion, a nagyszerű, agyas sztori, valamint Travolta és az épp akkor csúcson lévő Nicholas Cage remek alakítása teszik a Face/Off-ot a ’90-es évek egyik legerősebb akciófilmjévé. 

13. Az utolsó cserkész (1991.)


Igazi dirty eksön múvi a legmocskosabb fajtából. Bruce Willis mintha McClane hadnagy hányavetibb alteregóját játszaná: még lepukkantabb, még borostásabb, még meggondolatlanabb. Tony Scott egy meghatározó filmes korszak, meghatározó lenyomatát készítette el ezzel az alkotással, ami minden bizonnyal sosem fog szerepelni ’minden idők legnívósabb mozijainak listáján’, de ’minden idők legfaszább akciófilmjei’ között mindenképp ott a helye. Szabad szájú, obszcén buddy movie. Fertelmesen szórakoztató. 

12. A szikla (1996.)


Ismét egy Bay-klasszikus, ismét a látvány-fenomén – fetisiszta (?) – direktor legveretesebb korszakából. Sean Connery, Ed Harris és Nicolas Cage a biztosíték a minőségi szórakozásra; valamint a remek üldözéses jelenetek San Francisco dimbes dombos utcáin, és hát ott van még „bónuszként” maga ’a szikla’, vagyis az Alcatraz, ahol egy csomó ártatlan, túszul ejtett turista várja a felmentő sereget. Connery hosszú hajjal, Ed Harris talpig egyenruhában… Tudni szeretnéd ki ölte meg Kennedy-t? 
 
11. Holtpont (1991.)


Az MTV-generáció akciófimje, fasza zenékkel, lebilincselő cselekménnyel, Patrick Swayze kiváló alakításával, és szuperlátványos sport-jelenetekkel… Az a néhány vágással megoldott üldözéses jelenet zseniális, miként az ejtőernyős és szörfös szcénák is rendkívül maradandóak. Kifejezetten jólsikerült a szinkron is, amely kétségtelenül sokat hozzá tesz az élményhez. Lábonlőtt Anthony Kiedis, főnököt lendületből pofánverő Gary Busey, egy „totál pedálKeanu Reeves és az ex-elnökök. „Így szól az aprónéphez: rock and roll!!!”

10. A bolygó neve: Halál (1986.)


Igazi crossover mozi A bolygó neve: Halál. Természetesen maradt a sci-fi horror vonal, de James Cameron egy jó nagy adag akciót is belepumpált a második Alien-filmbe, mely egyértelműen a trilógia legmozgalmasabb, legakciódúsabb darabja. Pörgős cselekmény, menekülős-lődözős jelenetek tömkelege, harc a szalamandrával… akarom mondani: Alien vs. Ripley és csapata. Alapmű.

9. Mátrix (1999.)


A Wachowski-tesók azóta sem tudták túlszárnyalni a ’99-es Mátrix sikerét. Nem csoda, hisz igen magasra került a léc. A sztori elgondolkodtató és magával ragadó, így a Mátrix méltán nevezhető a valaha készített leginvenciózusabb sci-fi-akciófilmnek. Csavaros történet, amelyben a látvány a sztorit szolgálja és nem fordítva. Über cool napszemüvegek, über cool soundtrack: Deftones, Rage against the machine, Marilyn Manson, Prodigy és Rammstein. „Kövesd a fehér nyulat!”

8. A Bourne-csapda (2004.)


Greengrass ekkor vette át a franchise irányítását, így Jason Bourne még kíméletlenebb, még szikárabb és még elszántabb lett. A trilógia legakciódúsabb felvonása ez a második, amely mindjárt egy olyan fordulattal nyit, amelyet egy átlagos - klasszikus akció mozi nyilván nem mert volna bevállalni. Matt Damon itt a legtökösebb és itt hozza a legautentikusabban a karaktert. Elképesztőek az akció szcénák, elképesztő a tempó: Bourne Európa nagyvárosai között cikázik, miközben a Treadstone kitartóan lohol a nyomában.  A Bourne-trilógia mindenbizonnyal az akció-trilógiák non plus ultra-ja, ez a középső rész pedig a motorja a történetnek. Nagyon bírjuk!

7. A sárkány közbelép (1973.)


Bruce Lee pályájának csúcsa és a hongkongi harcművész filmsztár hattyúdala is volt egyben az Enter the dragon. A filmet 6 nappal Bruce Lee halála után mutatták be Hongkongban, és természetesen óriási siker lett. A kritikák egyöntetűen ódákat zengedeztek róla, s egyenesen az év egyik legjobb filmjének titulálták. Mindez már történelem, Bruce Lee pedig egy ikon. Pont.

6. Két tűz között (1994.)


Arnie legszórakoztatóbb akció mókája, amelyről kevesen tudják, hogy egy francia akció-vígjáték (Titkolt titkos ügynök, 1991.) remake-je. Ebben az esetben azonban a remake mindenképpen jobban sikerült, mint az eredeti. Nincs megállás: a True lies vicces, energikus és ellenállhatatlan. Nincs olyan földi halandó, aki legalább egyszer – inkább kétszer - ne látta volna, és közben ne szórakozott volna felhőtlenül, önfeledten. 

5. Beverly Hills-i zsaru (1984.)


The best akció-vígjáték evör! Bitang dumák, bitang dialógok, amelyhez jócskán hozzá tesz a zseniális magyar szinkron - szigorúan a 18-as karikás verzió! Eddie Murphy abszolút elemében volt ’84-ben: óriási energiával van jelen a vásznon, tulajdonképpen az ő one man show-ja a film! A történet szabványos, de a jelenetek és a párbeszédek felejthetetlenek – Daniel Petrie Jr. screen writer remek munkát végzett. Nem véletlen, hogy a filmet 1985-ben Oscar-díjra is jelölték a forgatókönyve miatt. Gyermekkorunk egyik meghatározó darabja a Beverly Hills-i zsaru. A tökéletes akció-vígjáték!

4. Halálos fegyver 3 (1992.)


A buddy cop movie-k alapvetése a Lethal weapon sorozat. Tulajdonképpen a 3 rész közül bármelyik szerepelhetne a lista élén, de tény, hogy a 3. részre ért össze végérvényesen a trilógia kvintesszenciája, Mel Gibson és Danny Glover párosa itt a legösszeszokottabb és a legelmebetegebb – Joe Pesci-vel (Leo Getz-cel, a kis gecivel) és Rene Russoval (Lornával, a ’tökös’ rendőrnővel) kiegészülve. 

3. Die hard – Az élet mindig drága (1995.)


A kicsit haloványabbra sikerült második rész után – bár tudjuk, hogy sokan arra esküsznek – John McTiernan új kontextusba helyezte mindenki kedvenc alkesz, feszt dohányzó, morgós, modortalan zsaruját, John McClane-t és Jeremy Irons-szal a sorozat legemlékezetesebb gazfickóját, Simon Gruber-t állította szembe a borostás, Aspirint zabáló Bruce Willis-szel. És kezdődhetett is a „Simon mondja” ’interaktív’ vetélkedő, mely a trilógia "legjátékosabb" darabjává varázsolta a 3. felvonást. 

2. Terminator 2 – Az ítélet napja (1991.)


A mai napig a legjobb Terminator-mozi! Linda Hamilton egészen elképesztő, mintha egész életében erre a szerepre készült volna, Robert Patrick pedig, vagyis a T-1000-es, Schwarzenegger eddigi legádázabb és legállhatatosabb ellenfele. A Terminator 2, azon túl, hogy faltól falig perfekt akció mozi, egy feszült és nyomasztó apokaliptikus vízió is egyben. James Cameron mesterműve. 

1. Die hard (1988.)


John McClane hadnagy színre lép, de még hogy! A Die hard a valaha készített legjobb akció-thriller, jó kis klausztrofób atmoszférával, Bruce Willis csibészes vigyorával és elképesztően jó aranyköpéseivel, továbbá Alan Rickman zsigeri gonoszkodásával. Sokan próbálták aztán másolni, utánozni, no és persze meglovagolni a sikert, de természetesen senkinek sem sikerült. Zseniális masterpiece!

+ John Wick (2014.)
Hosszú idő óta nem került a mozikba ennyire stílusos zsánerfilm. A Stahelski-Leitch kaszkadőrből lett rendező páros kiváló arányérzékkel vegyíti a genre jól ismert alkotóelemeit, s a sok apró kis összetevőből egy egyedi hangvételű,őrjítően cool akció filmet forgatott. Keanu Reeves újra elemében!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése