2015. március 18., szerda

Fuss a jövődért - 4 minute mile


A középiskolás Drew számára a sport, azon belül is a futás, az atlétika az egyetlen mentsvár. Bátyja piti kis drogügyletekbe keveredik a helyi alvilág „szíves közreműködésével”, Drew pedig, mint „futár” vesz részt a ’bizniszben’. A srác azonban sejti, érzi, hogy neki más jövőt szánt a sors: egyetemre kell mennie, profi atlétává kell válnia. Ezen céljai eléréséhez nyújt segítséget Coleman edző, a lecsúszott, alkoholista tréner. A kezdeti nehézségek ellenére, igazi, mély, mentor-tanítvány (apa-fiú) kapcsolat alakul ki kettejük között.


Klasszikus sztori, klasszikus történetvezetés, inkább tévéfilmes tálalás, semmint mozis ’íz’, ugyanakkor a klisék dacára a Fuss a jövődért kifejezetten kellemes meglepetés. Kelly Blatz ugyanis kiváló főszereplő, karizmatikus, karakteres és szuggesztív. Az ő jelenléte, alakítása igyekszik feledtetni a szkript hiányosságait. A hibák szembetűnőek, a végkimenetel és az összhatás azonban pozitív, még ha a film nyilvánvalóan alulmarad a hasonló tematikájú klasszikusokkal szemben. 


A rendezőnek egy egészen okés szereplőgárdát sikerült összetrombitálnia. Kim Basinger nem sokat mutat, nagyjából ugyanazt a korosodó, az élet viszontagságaiba belefáradt nőcit hozza, mint a 8 mérföldben anno. Sokkal érdekesebb azonban a fiatal Analeigh Tipton, aki nemrégiben Miles Teller oldalán feszített a Kétéjszakás kalandban, de feltűnt már az Eleven testekben, az Őrült, dilis szerelemben és a Scarlett Johansson – féle Lucy-ben is. 


No és ott van még az idős edző szerepében az Oscar-jelölt Richard Jenkins, aki nem villant akkorát, mint 2007-ben a The visitor-ban, de üde színfolt, és jelenlétével mindenképp emeli az „előadás” fényét. 


A tragédia váratlanul, kissé „megalapozatlanul” üt be, s a mellékszálak sem működnek igazán olajozottan, de összességében a 4 minute mile egy rendben lévő sportfilm, egészen okés alakításokkal. Sok eredetiséget nem hordoz magában, de nézhető, korrekt filmecske.

60%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése