2018. július 22., vasárnap

Bosszúvágy - Death Wish


Nyilván nem várunk már csodát, fiatalkori sziporkát a 63 éves Bruce Willistől – maximum Hell Energy reklámokat… -, de akkor is válogathatna körültekintőbben szerepeket az egykori A-kategóriás szupersztár. Mert az utóbbi esztendők alapján mintha a korábban felépített nívó lerombolására törekedne tudatosan.
Az igazság viszont az, hogy Willis - még mindig hiszünk benne, hisz alapvetően tehetséges arc és óriási figura - lazán tudna jobbat ennél az enervált teljesítménynél, amelyet a Bosszúvágy újrájában prezentál.


De furcsa és zilált a film hangulatisága is. Mintha Eli Roth nem tudta volna eldönteni, hogy akkor most egy kőkemény macsó mozit szeretne, vagy valamiféle társadalomkritikába oltott, finoman szatirikus thrillert. Zavaros a dolog, s a horror-rendező Roth személye sem túl indokolt, ha csak nem annyiban, hogy az erőszakos jelenetekben – nyilvánvalóan neki köszönhetően – több a vér, mint mondjuk akkor lett volna, ha más kezébe kerül a direktori gyeplő. Igaz, a film agresszivitása is olykor megmosolyogtató. Az autószerelő műhelyben történő kivégzős jelenet meg egyenesen nevetséges – teljesen kilóg az addigi narratívából, a Fűrész akárhány leggagyibb momentumait idézi.


A legnagyobb probléma azonban mégiscsak az, hogy Bruce Willis láthatóan és érezhetően nem élvezi a show-t. Nem élvezi, hogy lőhet, hogy „kaszálhat”, hogy a bosszúszomját olthatja. Tök rezignáltan és unottan tolja végig a filmet.


De nem is igazán hiteles az egész… Meghal a feleséged, a lányod kómában, rajtad pedig egy fikarcnyi megrendülés sem látszik. Persze vannak törekvések a filmben, Roth még pszichiáterhez is „elküldi” Willis karakterét, de mindez csak vihar a biliben és „látványelem”.


Magáról a „bosszúról” és a „bosszúvágyról” nem sokat tudunk meg, ráadásul a tálalás is igen-igen esetlen. Igaz, Eli Roth különös, furcsa, bizarr védjegye azért ott van a képkockákon, de valami még sincs rendben ezzel a filmmel. Nem konzekvens a forgatókönyv, nincsenek emóciók, nincs dráma, nincsenek igazán jól felépített karakterek.
Szumma szummárum: sokkal inkább a ’74-es klasszikus Charles Bronsonnal! Pedig az sem egy faltól falig perfekt mozi…

45%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése