2018. augusztus 5., vasárnap

A kíméletlen - A Prayer Before Dawn


Állítólag úgy történt, hogy Billy Moore besétált a producerekhez az általa írt bestsellerrel, és azt mondta, „Tessék, itt a történetem, filmesítsétek meg!”. A sztorin – érthető módon - kapva kapott Jean-Stéphane Sauvaire, az Őrült Johnny direktora, és megrendezte ezt a minden ízében drámai, művészi, férfias börtönfilmet. Vagy sportfilmet? Hmm... A lényeg, hogy Moore igaz története bőven ér annyit, hogy mozifilm készüljön belőle!


Sauvaire élt a lehetőséggel! Elképesztően izgalmas karakterdrámát bont ki minimális eszközökkel. Sokat időzik az arcokon, az emberi fájdalom különböző stációinál, és hát nem fél kendőzetlenül realisztikus lenni. S különös hangvételével új színt, színeket visz a börtönfilm zsánerbe. Ugyanakkor nem csak küzdelmet, vért és izzadságot látunk, hanem kőkemény drámát is.
Hisz a drogfüggő bokszoló, a Liverpoolból Thaiföldre érkezett Billy épp a megváltást várja a megszokott közegből való kiszakadástól. Hátul akarja hagyni a démonait, új utakat keres. Az addikciójától azonban nem tud szabadulni. Hamar lekapcsolja a thai rendőrség, s Billy rögvest a híres-neves Bangkok Hiltonban, a világ egyik legveszedelmesebb, és legkegyetlenebb börtönében találja magát. Ahol a nyakig tetovált thai bűnözők pont nem nagyon rajonganak a távolról jött fehér legényekért.   


Billy a poklok poklát éli át. Meg kell birkóznia a drogfüggőség okozta fájdalmakkal, a folyamatos abúzusokkal, az erőszakkal - erőszakolással. Ez egy olyan közeg, ami nem csak a testedet – az a legkevesebb -, a lelkedet is megnyomorítja. Ripityára töri és a földbe tiporja… De hogyan lehet túllendülni az embertelen megaláztatásokon? Billy igazi harcossá lesz! Küzdővé válik, túlélővé, aki végül győztesen kerül ki a halál torkából!


A rendező nem alakoskodik, nem blöfföli el a sztorit, s nem is próbál meg a klasszikus börtönfilmek által kitaposott ösvényen haladni. Sauvaire rém naturalisztikus, a szereplőit nem sokat „beszélteti”, de minek is, beszélnek helyettük a képkockák. Azok pedig igen sokatmondóak.


Az A prayer before dawn nem csak egy elképesztően szikár, kemény, fickós mozi.
Mély, lehangoló, éjsötét dráma, akciódús bokszfilm, s mindeközben igazi siker sztori, tanulságos, megkapó történet is egyben! (Joe Cole nevét pedig jobb lesz megjegyezni! Szenzációsan játszik a fazon!)

85%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése