2019. április 22., hétfő

Ruben Brandt, a gyűjtő - Ruben Brandt, Collector


A horvát-magyar koprodukcióban készült animáció bravúrosan megkomponált óda a képzőművészetekhez – teátrális gesztusok és pökhendi, sznob attitűd nélkül.


Azon túl, hogy a film valódi szellemi sziporka – rengeteg művészeti utalással, hommage-el, és okos poénnal -, azok számára is követhető és élvezhető, akik kevéssé járatosak a témában.
A Ruben Brandt, a gyűjtő ugyanis amellett, hogy vizualitását tekintve abszolút távol áll az animációs fősodortól – vagyis meglehetősen underground, ha úgy tetszik „művész mozi” -, a történet milyenségét és minőségét tekintve vetekszik a legklasszabb, legkimunkáltabb thrillerek titokzatosságával és éteri atmoszférájával, ami bárki számára vonzó lehet, aki oda-vissza van a hitchcocki hangulatért, vagy a misztikus krimikért.


Valójában egy agyas heist-movie-val van dolgunk, ami egyszerre szórakoztat és kínál mélyebb tartalmakat is, miközben abszolút elvarázsol szokatlan, művészi erejű képi világával.


Mert Milorad Krstic filmje totálisan megalkuvás, és kompromisszummentes! S noha a nagyközönség számára is fogyasztható – igaz, a Pixar-mozikon edzett tábornak azért elképzelhető, hogy meg fogja feküdni picit a gyomrát -, egy pillanatig sem enged határozott koncepciójából.


Bátor, szellemes, ambiciózus, innovatív animációs film a Ruben Brandt, a gyűjtő! Amely olyasféle friss, üde, progresszív szemlélettel bír, mint amivel mondjuk a Macskafogó rendelkezik/rendelkezett a maga korában!
Bravúros!

85%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése