2017. október 28., szombat

A majmok bolygója: Háború - War for the Planet of the Apes


Matt Reeves folytatja a jó szériát. Azzal azonban, hogy a Planet of the Apes – franchise az utolsó szakaszához érkezett, picit a lendület is lankad, s a direktor – tudatosan (?) - visszavett a tempóból. 


Aki tehát a középső – véleményünk szerint a legerősebb – epizód mozgalmasságát és feszültségét áhítja, az most minimálisan csalódni fog. Még úgy is, hogy Reeves végül is ügyesen és konzekvensen tesz pontot a történet végére.


És hiába Caesar családi drámája, s hiába a sok-sok kín és szenvedés. Bizonyos szempontból a kegyetlen majomgyűlölő Ezredes motivációi is érthetőek…  Reeves klasszul árnyal, jó kis posztapokaliptikus szitut teremt! És ahogy az ember, úgy a majom nemzettség sem feddhetetlen! Mindkét fél számára a túlélés a cél. Fajfenntartás, fajfennmaradás.
Végül aztán – ahogy lenni szokott - kompromisszumra jutnak a felek. Áldozatok árán… 


Matt Reeves háborús közege, s a náci lágerekhez hasonló (majom)munkatábor egészen hátborzongatóan fest. A tragikum, majd az abból következő szembenállás - az Ezredes és Caesar személyes élet-halál harca – azonban mégsem olyan hangsúlyos, mint kellene.


A majmok bolygója: Háború viszont még így is az év egyik legmívesebb, legminőségibb közönségfilmje. Szenzitív, csöndes, befelé forduló. Kifejezetten nem „blockbusteres” blockbuster. 

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése