2019. február 8., péntek

Csodálatos fiú - Beautiful Boy


Felix van Groeningen filmje a már sokszor hallott sorokat mantrázza: a drog öl, butít, és nyomorba dönt.
A szituációt azonban nem a megszokott kontextusba helyezi. A Csodálatos fiú nem szimpla drogprevenciós mozi, hanem apa-fiú családi dráma is egyben. Illetve elsősorban ez utóbbi!


A drogozás mint olyan kettejük eltérő nézőpontjából kerül bemutatásra. Nem teljesen kiegyensúlyozottan, de kétségkívül hatásos az, amit látunk.
Az üzenet ebben a formában tehát másodlagos, elmondták már sokan, sokféleképpen. Groeningen azonban azzal, hogy családi drámába ágyazza a mondanivalót, még fajsúlyosabbá teszi a témát.


És akkor most elpuffogtatnánk a sokat emlegetett közhelyet: Steve Carell és Timothée Chalamet tökéletes párost alkotnak!
De ha egyszer tényleg így van!
Még akkor is képesek színt vinni a sztoriba és tartalommal megtölteni a történetet, amikor az frázisokkal dobálózik.


Groeningen ügyesen az édesapa karakterére és annak viszontagságaira helyezi a fókuszt, lévén, ez a perspektíva sokkal újszerűbb, mintha drogfüggő fiatalokat mutogatna belövés közben és után. No persze kapunk lealjasodós, drogtripes képkockákat is. Ezek kevésbé izgalmasak, de Chalamet kisfiús sármja és érett színjátszása minden esetben elviszi a balhét.


A Csodálatos fiú komplexen vizsgálja a témát, helyenként kifejezetten megkapó és letaglózó, az édesapa, illetve a drogfüggő körül élők drámáját pedig rendkívül érzékletesen ábrázolja, ugyanakkor a komplexitásba azért bele-beletörik a bicskája.
Ezzel együtt fontos film, nagyon is!

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése