2019. február 10., vasárnap

Kékről álmodom - Blue My Mind


A svájci Lisa Brühlmann első nagyjátékfilmjében a tinidráma genre-t állítja feje tetejére, méghozzá igen rendhagyó módon.
A kamaszlét sötét oldalát ugye jó pár filmes megmutatta már nekünk, a Kékről álmodom azonban nem elégszik meg a jól ismert toposzok ismételgetésével.


A klasszikus felütés után bizarr testhorrorba vált a cselekmény, amely vélhetően sokaknál fogja kiverni a biztosítékot, pedig Brühlmann filmje nagyon is tudatos, konzekvens, szép ívet bejáró alkotás.
Ugyan nem olyan kimunkált és sokatmondó, mint a hasonló tematikájú és hangvételű Joachim Trier – mozi, a Thelma, mégis képes emlékezetes pillanatokat okozni és meglepő, bátor fordulataival a székbe szegezni.


A rendezőnő érezhetően mély szerelembe esett a koncepció(já)val, s a teljes projekttel, ami egyrészről üdvös, hisz gyönyörűséges köntösbe öltöztette művét – az operatőri munka csodás, a szereplők remekül teljesítenek -, másrészről túlfűtött érzelmeinek "hála" képtelen időben elengedni szerelmese kacsóit. Így a Kékről álmodom valamivel hosszabb a kelleténél, és a szükségesnél vehemensebben sulykolja üzenetét.


Az emlékezetes lezárás, a film vizualitása és a színészi játék azonban némiképp ellensúlyozzák az alkotás hibáit.
Ha valami különlegesre vágysz, mindenképp tégy vele egy próbát!

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése