2019. február 13., szerda

Heavy túra - Hevi reissu - Heavy Trip


A srácok súlyos blast beateket tolnak, szigorú riffekkel pusztítanak és úgy hörögnek, mint Phil Anselmo fénykorában, mégis olyan galamb lelkűek, hogy ha a helyi tahók lebuzizzák őket a hosszú hajuk miatt, inkább békésen tovább somfordálnak, nem ülnek fel a provokációnak.


Az első filmes rendezőpáros, Juuso Laatio és Jukka Vidgren a legszerethetőbb és legmulatságosabb metál filmet rakták össze evör. Ami egyfelől tök jó poénokkal soroz – melyekhez azért nem árt tisztában lenni a mindenkori metál zsargonnal -, másfelől pedig nagyon humánusan közelít a témához. Nem kiröhögi a metálosokat illetve a szcénát, hanem velük együtt mulat.


Az emberek hajlamosak ferde szemmel nézni a kemény rockerekre, és beskatulyázni őket a kinézetük miatt, Laatio és Vidgren azonban megmutatják, hogy a zord külső érző szívet takar. És attól, mert valaki a halál metálra gerjed, még lehet galamb lelkű, totál szerethető fazon. Csak amikor megszólalnak a fémes riffek ugye…


A kötelező köröket persze a Heavy túra is lefutja. Van egy-két ügyetlenebb szcéna, de összességében az esetlenség is jól áll a filmnek és a picit egyenetlen színvonallal sincs óriási probléma. Mert süt az őszinteség a filmből és a pozitív energia, pedig – csessze meg – ezek a srácok szimfonikus-posztapokaliptikus rénszarvas-daráló extrém harcos-pogány skandináv-félszigeti metált zúznak. Ami azért elég zordul hangzik. 


Mindemellett a metál „fekete” oldala is megmutatkozik: a finn alkotók nem átallottak némi drámát (is) csempészni a történetbe – amelyet egyébként tök ügyesen ágyaztak be a film hangulatába. No men est omen: death metal.


Szóval itt ez a nagyon eredeti, helyre kis finn vígjáték, ami egy Impaled Rektum – Karóba húzott segglyuk – nevezetű metál zenekarról és annak elszánt, hithű metal head-jeiről szól.  
Feel good metal movie! Most már ilyen is van! És ráadásul mennyire tetszetős! Február 28-ától a magyar mozikban!

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése