2018. január 4., csütörtök

2017 legjobb HORROR filmjei

1    10. SZÉTTÖRVE - SPLIT


Noha már a The visit c. come backjét is szerettük, Shyamalan a Splittel nyerte vissza ténylegesen, világszerte a régi renoméját. James McAvoy óriásit játszik a filmben, a grandiózus, őrülten izgalmas finálét pedig – az apró kis fordulataival – bizony nehéz feledni. Várjuk a beígért folytatást!

09. 1922


Egy újabb remekül sikerült King-adaptáció, ismét a Netflix jóvoltából. Thomas Jane élete egyik legmeggyőzőbb alakítását nyújtja ebben a feszes, komor, szikár adaptációban, amelyhez Stephen King egyik legridegebb, legzordabb kisregénye szolgáltatta az alapot. Emlékezetes gyászmenet, fojtogató atmoszféra!

08. BETTER WATCH OUT


A Better watch out az örökbecsű karácsonyi mozi, a Reszkessetek betörők tulajdonképpeni horror-parafrázisa. A film „Kevinje”, Luke szemrebbenés nélkül számol le a betolakodókkal. És az is kiderül, hogy Macaulay Culkin egykori csapdái és betörő-ellenes játékszerei valójában halálosak. Az utóbbi évek legötletesebb, legpofátlanabb kari-horrorja! Kegyetlenül szórakoztató, véresen vicces!

07. IT COMES AT NIGHT


Trey Edward Shults jól megtréfált minket. A hivatalos trailerek alapján ugyanis vérfagyasztó para-tripnek hittük az It comes at night-ot, majd kiderült, hogy mindez csupán a látszat, s a film valójában egy lélekvájkáló, posztapokaliptikus thriller-dráma hibrid. Amelynek hátborzongató jeleneteiben azért vaskosan ott egzisztál a „horror”.

06. FARKASNÁSZ - HOUNDS OF LOVE


Megtörtént eseten alapuló, kőkemény torture thriller, horrorisztikus elemekkel. Az év egyik legnyomasztóbb – korántsem vegytiszta – zsáner filmje Ausztráliából érkezik!

05. GERALD'S GAME


Mike Flanagan a zsáner egyik legtehetségesebb, legreménytelibb fiatal rendezője. A Gerald’s game-hez Stephen King lelkizős kisregénye szolgáltatta az alapot, amelyből Flanagan egy rendkívül kompakt, összetett, drámai színezetű para filmet készített. Kiváló színészi alakítások (Carla Gugino és Bruce Greenwood pompásan játszanak!), figyelemreméltó, jump scare-mentes, mégis hátborzongató kamara-horror. 

04. THE DEVIL'S CANDY


Sean Byrne előző moziját, a Loved ones-t is szerettük. A The devil’s candy azonban, ha lehet még ádázabb az ausztrál rendező debüt munkájánál. Elvetemült, pokoli horror, amelynek sötét, feszült atmoszférájához, jeleneteihez Pantera, Slayer és Metallica riffek szolgáltatják az aláfestő zenét.

03. AZ - IT


Érdekes, hogy az egyik legnagyobb hatású kortárs horror szerző, Stephen King munkáit ezidáig – jószerivel - ignorálta Hollywood. 2017 azonban vízválasztó, hisz mind az Az, mind pedig a Netflixes, kisebb költségvetésű King-adaptációk is betaláltak – a szakmánál, és a közönségnél egyaránt. A fiktív amerikai kisváros, Derry csatornájában megbúvó gyilkos bohóc és a vele szembe kerülő siserehad története erőteljes, kompromisszummentes feldolgozás, amely még a válogatós, híresen finnyás King bácsi tetszését is elnyerte!

02. TŰNJ EL! - GET OUT! 


Ál-horror. De a legprímább fajtából. Jordan Peele tulajdonképpeni szatírája nagyon fondorlatosan „mutat be” az álliberális, demagóg Egyesült Államoknak és mindeközben még igen-igen szórakoztató is. Bravúros!

01. NYERS - GRAVE - RAW


Coming-of-age horror? Igen, már ilyen is van! A Nyers provokatív, vagány, bevállalós elsőfilm, mely feje tetejére állítja a zsánert, s mindemellett még igen komoly üzenettel is bír! Julia Ducournau bátor kannibál mozija csordultig van beszédes metaforákkal és allegóriákkal. Nem egy könnyű menet, nem is feltétlen újranézős. Annyira kényelmetlen… Ellenben: az év horror filmje! Ez nem is kérdés!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése