2018. február 11., vasárnap

Az üvegpalota - The Glass Castle


Egy újabb diszfunkcionális, különc família… A The Meyerowitz Stories-al összehasonlítva viszont most egy finomkodóbb, lájtosabb alkotással van dolgunk. Vagyis: Cretton filmjének sajnos nem sikerült igazán a probléma mélyére ásni.


Pedig Jeannette Walls 2005-ben megjelent, nagysikerű, azonos című önéletrajzi regénye kiváló alapanyag.
Úgy is nézett ki, hogy jó kezekbe került a sztori, hiszen Destin Daniel Cretton az indie gyöngyszem Átmeneti állomással már letette a névjegyét, s bizonyította, hogy igen jól ért a kisközösségek hierarchiájának, dinamikájának, és kölcsönhatásainak ábrázolásához.


A direktor most is egészen ügyesen játszadozik a szereplőivel, viszont a mi emócióinkat már annál kevésbé tudja magával ragadni. A film – ellentétben a regénnyel – beéri néhány megható, kissé hatásvadász jelenettel, s konzekvenciaként sem kínál túl sokat. Megbocsátás, „végül is jó volt veletek”, a család köteléke mindenek előtt… Ilyenek… Picit sovány ez így, és édeskés…
Ennél sokkal izgalmasabb irányba is mehetett volna a film, ha már egy ilyen komplex, érzelem gazdag történet állt az alkotók rendelkezésére. 


A casting ellenben csodás! Cretton hozta magával a Short term 12 óta már szupersztárrá avanzsált Brie Larsont, s olyan nagyágyúkat szerződtetett mellé, mint Woody Harrelson és Naomi Watts.
Woody szenzációs alakítást nyújt az alkoholista, csupaszív, de helyenként igen arrogáns és ütnivaló apa szerepében. Az ő játéka próbálja árnyalni, és kicsit összetettebbé tenni a családtagok között zajló érzelmi – meg ilyen-olyan – csatározásokat.


Larson és Watts szintén kiválóak, de a fiatal, alig 13 éves Ella Anderson a film igazi nagy meglepetése! Erre a roppant tehetséges kis hölgyre bizony jó lesz odafigyelni a jövőben!


Cretton filmje, és történetmondása picit zavaros. Az esetek többségében csupán a felszínt karcolgatja, s végül aztán egy egyszerű – kézenfekvő, megúszós, tipikusan Hollywood-i – konklúzióval zárja a sztorit. A „Walls-jelenség” sötét oldala szinte mindvégig rejtve marad. Pedig mérget mernénk rá venni, hogy a furcsa, szedett-vedett, folyton vándorló család életútja ennél sokkal cudarabb és keményebb volt. Még akkor is, ha akadtak szép, idilli pillanatok…


Woody Harrelson, valamint egy-egy szenzációs színészi villanás miatt azonban mindenképp megér egy misét Az üvegpalota! És azt sem illene elvitatni a filmtől, hogy valóban vannak erős, hatásos, őszinte pillanatai.


Ha azonban egy olyan – ehhez hasonló - történetre vágysz, ami tényleg kifacsarja a szíved-lelked, akkor mindenképp 2016 legzseniálisabb moziját ajánljuk a figyelmedbe, a Captain Fantastic-ot! Abban a filmben jóval több a kraft és a mondandó!

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése