2016. június 8., szerda

Eddie, a sas - Eddie the eagle


Emlékeztek Jon Turteltaub ’94-es feel-good sport mozijára a Jég veled! - re? Emlékeztek, hogy mennyire imádnivaló és cuki volt a jamaikai bobcsapat – a durva mínuszok ellenére is – szívet melengető története?
No, valami hasonló a helyzet az Eddie, a sassal is!
A színész-rendező-író Dexter Fletcher ugyanis egy minden vonatkozásában celluloidra kívánkozó sztorit vitt a vászonra. Csodálkozunk is rajta, hogy Eddie Edwards történetének megfilmesítése ilyen sokáig váratott magára. 


Edwards tök „véletlenül” vált síugróvá. Sokáig kacérkodott a sízéssel, s fiatal kori álma volt, hogy egyszer hazáját, Nagy-Britanniát képviselhesse majd az Olimpián.
Miután azonban sízőként kudarcot vallott, s nem sikerült kvalifikálnia magát a ’84-es téli olimpiai játékokra, Eddie tovább szőtte álmait, s a síugrásban látta meg élete lehetőségét. Angliában ugyanis akkoriban – mily meglepő - egyetlen nyomorult profi síugró sem ténykedett, így Eddie vált a sísáncok úttörőjévé a szigetországban. 


Az biztos, hogy ennyire lélekemelő mozi rég került már a vetítőtermekbe.
Az Eddie, a sas az elszánt kitartás himnusza. A téma igen hálás, Fletcher azonban értő kezekkel nyúlt a témához, s nem vitte el szentimentális irányba a sztorit. Minő szerencse! Nincs sziruposság, „csak” felemelő pillanatok - és némi irónia. 


Taron Egerton, a Kingsman Tökije tökéletes választás volt a címszerepre - Hugh Jackmannel nagyszerűen kiegészítik egymást! Kettejük szimbiózisa sokat hozzá tesz a film által „kibocsátott” pozitív energia csóvák rendkívüli erejéhez.  
Külön szimpatikus, hogy az Eddie, a sas nem akar többnek látszani, mint ami.
Ez egy egyszerű, humoros, megható, emberi történet, „semmi több”…
Nagyon feel-good! Szeretni fogod!

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése