2016. június 12., vasárnap

Midnight special


Jeff Nichols.
A 37 éves Arkansas-i rendező-író-producer az elmúlt évtized egyik legfigyelemreméltóbb filmese! Minden szempontból „független”, végtelenül tehetséges – kivételes tálentumára eddigi 3 szerzői filmje az egyértelmű bizonyíték -, fiatal kora ellenére pedig már most kiforrott formanyelvvel rendelkezik.
M. Night Shyamalannak jósoltak a kritikusok a ’90-es évek végén - a Hatodik érzék bemutatóját követően - valami hasonló karriert…


Sajnos e kivételes tehetségű szerző munkáit a magyar közönség eddig kénytelen volt nélkülözni, s úgy tűnik a Midnight special sem számíthat hazai bemutatóra… Hiába, Nichols alkotásai nem a multiplex-közönségnek készülnek – noha több feszültség, izgalom és dráma van bennük egyenként, mint több tucatnyi pláza mozi, több tucatnyi filmjében összesen…


Nichols 2011-es misztikus drámája a Take shelter, illetve 2012-es, gyönyörű coming-of-age mozija a Matthew McConaughey pályájának komoly löketet adó Mud díjak tömkelegét zsebelte be világ - és "fesztiválszerte".
Manapság egyfajta kiváltság együtt dolgozni a rendezővel: nem csoda hát, hogy a Midnight special kifejezetten illusztris színészgárdával büszkélkedhet! Nichols „kabalája”, Michael Shannon – aki a direktor eddigi 3 filmjéből 3-ban szerepelt és 2-ben kulcsszerepet is játszott – ismét vállalta a megmérettetést, és ismét bizonyítja, hogy korunk egyik legzseniálisabb karakterszínésze! 


A sci-fivel sűrűn átszőtt – de egyébként számos zsánert/zsánerelemet magába olvasztó - Midnight special olyan, mintha Stephen King Tűzgyújtóját és Spielberg Harmadik típusú találkozások c. klasszikusát gyúrták volna össze a lehető legkifinomultabb ízléssel. Az eredmény egy mélyen átélhető családi (?) dráma, transzcendens töltettel, mágikus atmoszférával, road movie-s körítéssel… Összetett élmény! 


A különös képességű kisfiú, Alton lebilincselően izgalmas története az utóbbi évek egyik legokosabb „anti-sci-fije”! Többről van itt szó, mint földönkívüliekről és idegen civilizációról!
S bár Nichols ezúttal egyáltalán nem titokzatoskodik - mint pl. a Take shelterben -, nem palástolja „a sci-fi-t”, kivételes, komplex filmélményt biztosít! …nagyon ért hozzá, hogy hogyan „húzza be” a nézőt a sztoriba – erre a "mutatványra" csak a legnagyobb filmesek képesek! 


A képek és a beállítások szokatlanul „intenzívek”, a zene hol elringat, hol felzaklat, a színészek (Michael Shannon, Joel Edgerton, Kirsten Dunst, Adam Driver, Jaeden Lieberher) hiteles, szenvedélyes, szuggesztív játéka remekül pulzál együtt a cselekménnyel.
Nichols, mint összes eddigi mozija esetében, ezúttal is képes megteremteni a „varázst”!
A Midnight special elemi erejű filmélmény! 


Izgatottan várjuk a rendező legfrissebb munkáját, a Cannes-ban már debütált, hivatalosan novemberben érkező Loving c. történelmi drámát, melyben szintén Michael Shannon – ki más? – és Joel Edgerton voltak Nichols „tettestársai” – Marton Csokas mellett!  
…állítólag a Loving is nagyszerű! Már meg sem lepődünk… Gyarapszik a rendkívüli életmű!

90%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése