2017. április 30., vasárnap

Körök - Rings


2002-ben rendesen betojtunk tőle, 2005-ben már minden téren szerényebb sikereket ért el a hínárhajú, tévéből előmászó, darabos mozgású kiscsaj, 2017-ben pedig – számos okkult – és szellem sztorival a hátunk mögött – tapasztalt horror fogyasztóként a Samara után folytatott „családfakutatás” már bizony korántsem hat ránk olyan elementáris erővel, mint 15 évvel ezelőtt. 


Persze szükség lett volna egy jóval veretesebb szkriptre és „picit” innovatívabb rendezői/írói koncepcióra is ahhoz, hogy ismét jól összecsináljuk magunkat a látottaktól. A Spanyolországból importált F. Javier Gutiérrez rendező azonban csupán annyit újított, hogy beemelte a történetbe a bő 10 év során felgyülemlett technikai vívmányokat, így Samara már nem csupán a televízió képcsövéből, hanem iPhone-ból és MacBook-ból is képes előkecmeregni.
Mi az üzenet tehát? Minél több a „monitor” – a vizuális platform -, annál több veszély leselkedik arra, aki megsasolta a titokzatos videót. És így már persze, hogy a VHS szalag is a múlté. Szereplőink e-mailen lövöldözik át egymásnak – a világháló segedelmével – a gyilkos felvételt, mely pontban 7 nap után, egy heveny orrvérzést követően végez a delikvenssel. És akkor ott már tutira nincs idő papot hívni!  
Apropó pap! Az alkotók egy kis családi drámát is passzintottak Samara kvázi eredettörténetéhez, csak hogy még tragikusabb és szívet tépőbb legyen a sztori.


A kivitelezéssel alapvetően nincs probléma, sokat esik az eső, az operatőr szűrői és kompozíciói kellően horrorisztikusak. A gond inkább a kissé komótos tempóval és a kiszámíthatósággal van.
És azzal, hogy önmagában, így, mindenféle plusz tartalom nélkül a Körök csupán a múltidézésre képes, valamint arra, hogy tételesen bizonyítsa: Samara felett sajnos már eljárt az idő. 


Mert a horror zsáner ennél lehet sokkal, de sokkal izgalmasabb is – elég, ha csak az elmúlt egy-két év kiemelkedő, remek műfajfilmjeire gondolunk!
Szóval: baromira nem igényeljük már ily módon a nosztalgiát. 

40%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése