2018. június 9., szombat

A történet - The Tale


Hogyan emlékszel? Hogyan szeretnél emlékezni? Egyáltalán: szeretnél emlékezni?
Nyilván egy csomó olyan esemény van mindnyájunk életében, múltjában, amit szívünk szerint semmissé tennénk. Mert annyira kellemetlen, hogy nem is szívesen idézzük fel.
Idővel azonban – majdnem – minden megszépül, s a múlt – szinte – minden sebet begyógyít.


De a heg azért mégiscsak heg marad, és ha elkezdjük csesztetni, bizony újra kifakad.
…és nagyon nehéz farkasszemet nézni a tényekkel. Sokkal kényelmesebb önhazugságokkal áltatni magunkat.
És romanticizálhatunk, meg ferdíthetünk, a pedofília akkor is pedofília, az erőszak pedig juszt is erőszak marad.


Ez a film Jennifer Fox története. Jennifer Fox számvetése és terápiája.
Számvetése a gyermekkorával, az emócióival, az emberi kapcsolataival, a szexualitásával - az életével.
Mert sokkal jobban hangzik az, hogy fiatalon – pontosabban 13 évesen – egy idősebb fiúval „jártam”, mint az, hogy egy felnőtt férfi használta, kihasználta a fiatalságomat.
És ez nem naivitás, csupán természetes reflex. Egyfajta védekező mechanizmus. S ahhoz, hogy Jennifer felfedje – helyesebben: elfogadja - az igazságot, sok-sok évre volt szükség. Évtizedeknek kellett eltelnie.   


Nagyon érdekes filmes elegy Jennifer Fox mozija. A hölgy dokumentumfilmes lévén nyilvánvalóan nem tudta levetkőzni szakmai hovatartozását, ugyanakkor mégis játékfilmet készített. Csak hogy ez a történet cseppet sem játék a számára. Inkább élet-halál harc.
Többek között emiatt (is) izgalmas film a The Tale. Amely akkor is baromi érdekfeszítő, amikor picit elveszíti a fókuszt, zavarttá válik, s tévéfilmes jelleget ölt.
És akkor is hatásos, amikor azt érezzük, hogy Laura Dern  talán icipicit kevés ehhez a feladathoz.
Isabelle Nélisse azonban – a 13 éves Jennifer megformálója – szenzációs, miként a jelen-múlt összefűzése – az idősíkok összecsúsztatása - is produkál számos bravúros pillanatot. Ki hogyan emlékszik, hogyan szeretne emlékezni, ugye…


S ami a legbátrabb és legvalóságosabb ebben a filmben, hogy Jennifer nem hozza el a várva várt megváltást, az elégtételt. Nincs parádés befejezés, nagyjelenet. Csak a kőkemény realitás…

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése