2018. június 3., vasárnap

Kszi, Simon - Love, Simon


Abszolút izgalmas alapötlet. Egy tinédzser, aki másságának felvállalásával, az ún. coming out-tal birkózik. A könyvet nem olvastuk, de látva a filmet, nem csodálkozunk, hogy Becky Albertalli regényét megtalálta magának Hollywood.


Egyrészt érdekes és rendkívül aktuális a téma - másrészt nagyon kényes is. Lazán el lehetett volna ezt hazudni. Sok-sok ömlengéssel mondjuk, egy rossz főszereplővel és túltolt, szájbarágós tanulságokkal.
Így sem lett hibátlan a végeredmény, talán elegánsabb és stílusosabb lett volna, ha elcsattanó csókok és patetikus nagyjelenet nélkül zárul a történet. Bár ez is nézőpont kérdése – más aspektusból akár bátornak is mondható a finálé…


Az, hogy végül egy abszolút szerethető és intelligens mozi született, egyértelműen a rendező Greg Berlanti stílusérzékét dicséri, valamint Nick Robinson sugárzó jellemét (A nyár királyai), akinél megfelelőbb főhőst keresve sem találhattak volna a castingosok a főszerepre. A srác baromi rokonszenves, a játéka természetes és rendkívül magával ragadó.


Közhelyek és frázisok nélkül azért nem ússzuk meg. Van könnyes összeborulás a már-már zavaróan liberális és elfogadó apucival, anyucival, és  - noha baromi jók a mellékkarakterek – azért az is picit valószerűtlen, ahogy a barátok illetve Simon közege reagál a tinédzser srác coming outjára.


A film ezzel együtt kellően okosan és intelligensen kezeli a homoszexualitás jelenségét. (Még akkor is, ha meglehetősen idealisztikus…) Nem emeli piedesztálra, nem reagálja túl, de nem is sunnyogja el. Az élet természetes velejárójaként beszél róla. Ami nagyon szimpatikus és megsüvegelendő húzás.  


A Love, Simon elindított valamit. Nyíltan, lazán, nagyjából sallangmentesen beszél a témáról. Nem kerülgeti a forró kását. Bátor, „igazi”, őszinte coming-of-age mozi. Minden hibájával, felszínességével és mellényúlásával együtt.

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése