2019. július 3., szerda

Ha a Beale utca mesélni tudna - If Beale Street Could Talk


Ha a néger utca beszélni tudna. Ezen a címen jelent meg Magyarországon először James Baldwin regénye. A könyv személyes hangvétele egészen szokatlan, lírai perspektívából közelít a témához. Hogy milyen nehézségekkel kellett a ’70-es években szembenéznie az afroamerikai közösségnek, s még inkább: az afroamerikai fiatalságnak. Hogy mennyire nehézkes volt egy fekete pár számára elindulni a nagybetűsbe, s milyen ellenérzésekkel viseltettek irántuk a fehérek.  


A Holdfény rendezője, Barry Jenkins a regény személyességét igyekezett átmenteni a filmjébe.
A Ha a Beale utca mesélni tudna ennek megfelelően regényes mozi, s mint olyan, szép film, hiánypótló alkotás, de épp az érzésünk szerint kissé túltolt regényesség az, ami picit mesterkéltté teszi.  
A bensőséges jelenetek sokkal jobban, érzékletesebben érvényesülnek a könyv lapjain. A vásznon minden picit modorosabbnak hat, azzal együtt, hogy – kétség nem fér hozzá –  minőségi alkotással van dolgunk. 


Az ambivalencia nem határozottan szembetűnő, mégis kilóg a lóláb bizonyos szcénák esetében.
Regina King mellékszereplői Oscar-ját is picit túlzásnak tartjuk – egyfajta kompenzációnak az Amerikai Filmakadémia részéről -, pláne úgy, hogy – a film kontextusát figyelembe véve – a Tish-t megformáló KiKi Layne jóval erőteljesebb alakítást nyújt.
Stephan James Fonny-ja szintén kicsit egydimenziós, s a regény többrétegű, komplex mondandóját sem sikerül Jenkinsnek interpretálnia.


A film ritmusa és időkezelési technikája azonban kifejezetten megkapó! És akad jó néhány emlékezetes jelenet is! A két család kínos találkája pl., amikor Tish bejelenti, hogy gyermeket vár, furcsa mód feszült és rapszodikus - mondhatni életszerű. Kár, hogy pont a szerelmespár intim pillanatai sikeredtek kissé mesterkéltre.


Minden hibája ellenére azonban a Ha a Beale utca mesélni tudna jó film. Nem kiváló, nem tökéletes, de a mai gyér felhozatalban abszolút kimagasló, különleges darabnak minősül. S ha nem ismernénk a regényt, talán még magasabbra is pozicionálnánk…

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése