2019. július 29., hétfő

Stranger Things (Season 3)


És itt vannak újra a srácok, igaz, kicsit kajlábban, tinédzseresebben, pattanásosabban, de akkor is öröm újra 8 epizódon keresztül követni őket és a minden eddiginél éjsötétebb és horrorisztikusabb kalandjaikat.


Igen! A harmadik évad talán a legzordabb mind közül: a Duffer-tesók emeltek a téten - e tekintetben is! Kicsit sem tudunk egyetérteni a fanyalgókkal, mert hogy van karakterfejlődés, és nincs önismétlés, hisz az előző évadokhoz képest merőben más jellegű a hangvétel.


Dufferék természetesen megőrizték azokat a komponenseket is, amelyek miatt olyannyira működött az előző két season, mégsem fordult megúszós önismétlésbe a sztori!
A Stranger Things ismét hozza azt a borzasztóan elragadó, erőteljes, és rendkívül szeretnivaló feelinget, mint eddig. Szerencsére azonban Dufferék nem elégedtek meg ennyivel: ügyes, tapasztalt filmesekként görgetik tovább a történetszála(ka)t. Érezni, hogy még mindig szívügyük ez az egész, és a kreatív alkotói folyamat során nem nyomasztotta őket az előző részek sikere!


Beemelnek új szereplőket (Uma Thurman és Ethan Hawke lánya, Maya Hawke a 3. évad egyik legüdítőbb karaktere!), és a srácokat is, El-el az élen, új szerepkörbe helyezik.
Oké, a helyzet ismét az, hogy támad a Tótágas és a gonosz Mind Flayer, de ezek a srácok már nem azok a srácok! Csajoznak, illetve próbálnak csajozni, jóval felelősségteljesebbek, és megfontoltabbak pár évvel ezelőtti önmaguknál.


A Stranger Things kiválóan kezeli az idő múlását, akár felnövés történetként is megállja a helyét, hisz igen frappánsan bánik a szereplőivel! Dufferék írói zsenialitásáról árulkodik az is, ahogy a mellékkaraktereket kezelik: így helyeződik át rendre a hangsúly az előző évadokban is kiválóan teljesítő David Harbour-re, azaz a sheriff, Jim Hopper karakterére, és így válik az évad üde színfoltjává Lucas kishúga, az „örök élet – fagyit” lazán kikövetelő, cukin nagyszájú Erica.


És akkor ott vannak ugye a popkulturális utalások, amelyek elegánsan lettek ismét beágyazva a történetbe. Dusty Neverending story-ja – oké, képzavar, de – zabálnivaló, a Back to the future-ös hommage pedig szintén nagyon rendben van.
A Stranger Things ismét úgy tud nagyon retró lenni, hogy egy pillanatig sem érezzük izzadságszagúnak a dolgot. Teljesen természetes gesztusokról beszélünk, érződik, hogy Dufferék a saját rajongásuknak adtak hangot ezekkel a kis ötletes közjátékokkal.


A rendezőpáros megint ügyesen hozza balanszba a horrort, a sci-fivel, illetőleg a klasszikus ifjúsági kalandfilmmel. S mindezt a fazonok megspékelik még a tradicionális kémfilmek hangulatával is: hidegháború, szovjet katonák, földalatti kutató bázis és tudósok tömkelege… szóval ismét komplex élményt kapunk!


A zárás pedig most is rendkívül szívfacsaró, s igen sok kérdést vet föl a sorozat jövőjére nézve! A tesók stílusosan ágyaznak meg újfent a következő – állításuk szerint – utolsó, negyedik évadnak.
Tárt karokkal várjuk, hiszen már most borzasztóan hiányzik Hawkins!

85%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése