2020. március 31., kedd

Elveszett lányok - Lost Girls


Amennyire felkavaró a 2010-es (igaz) történet, annyira vált ki mérsékelt reakciót a nézőből a belőle készített mozi.
Pedig a sztori egy jóval összetettebb filmet érdemelt volna – de ennél legalábbis mindenképp mélyenszántóbbat.
Adott egy sorozatgyilkos Long Islanden, akinek – oké, spoiler, de hát a történet maga ismeretes - a kilétére azóta sem derült fény.
A tettes fiatal prostituáltakra vetette ki a hálóját, akiknek megcsonkított holttestét a kietlen partszakasz homokdűnéi közé rejtette el.
Az egyik eltűnt lány édesanyjának kálváriáját követi nyomon a dokumentumfilmjeivel nevet szerzett, kétszeres Oscar-jelölt Liz Garbus mozija. Ami inkább tévé-, semmint mozifilm. Nem csak eszközeiben, gesztusait tekintve is.
Ettől persze lehetett volna ez egy ütőképes alkotás. Például ha frekventáltabban fókuszál az édesanya karakterére és személyes drámájára, ha jobban koncentrál az eseménysor emocionális vetületére. És nem pusztán sorba veszi a történéseket, s a stáblista végén – ahogy az lenni szokott - pár mondatban vázolja, hogy kivel, mi történt a nyomozás lezárását követően.   
Garbus dokumentumfilmes múltja túlságosan rányomta a bélyegét a projektre, érzésünk szerint egy játékfilmek terén tapasztaltabb rendező emlékezetesebb, komplexebb mozival rukkolt volna elő.
Pláne, hogy rendkívüli képességű színészeknek sincs híján a produkció. Gabriel Byrne-t mindig jó látni, a JoJo Nyuszi-s Thomasin McKenzie pedig ezúttal is bizonyítja páratlan tehetségét - jóllehet túl sok lehetőséget nem kap kvalitásainak kibontakoztatására. Amy Ryan azonban vitán felül kitűnő. Többek között neki köszönhető, hogy a film felül tud emelkedni önmaga középszerűségén, s összességében mellé tudjuk biggyeszteni a korrekt jelzőt.

60%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése