2020. március 7., szombat

Csiszolatlan gyémánt - Uncut Gems


Egy újabb bojkott az Amerikai Filmakadémia részéről, a negatív megkülönböztetés elszenvedője pedig ismét a Netflix – és az A24.


Az Uncut Gems megosztó mozi, szó se róla, biztosan lesznek, akik negyed óra múltán nyúlnak majd a táv(ki)kapcsoló után. Bizonyos tekintetben érthető, hisz a Safdie testvérpár nem a könnyen emészthető filmjeiről híres.
A kísérletező kedv már az egészen korai zsengéikben megfigyelhető volt, igazi kritikai sikert, amely rájuk irányította a filmvilág figyelmét azonban csak a Robert Pattinson nevével fémjelzett Jólét c. mozijukkal tudtak kiharcolni magunknak, nagyjából 3 esztendeje.
A Jólét is hasonló hangulatú ámokfutás mint a mostani, de az Uncut Gems a maga kaotikusságában is jóval összeszedettebb az előző Safdie’s - mozinál.


És, hogy miért említettük az elején a „bojkott” szót?
Adam Sandler furcsa figura. A neve hallatán nagyjából mindenkinek az ultra gagyi vígjátékai ugranak be, amelyek általában se nem viccesek, se nem szórakoztatóak, viszont pont tökéletesek szombat és vasárnap délutánonként a különböző kereskedelmi csatornák számára, hogy kitöltsék velük az adásidőt. Klasszul lehet szunyókálni rajtuk például.
Sandler bizonyos időközönként azonban szeret előrukkolni valami megdöbbentővel. Így volt ez a The Meyerowitz stories vagy az Üres város esetében. S ilyenkor rendre nyugtázzuk, hogy „baszki, ez a pali azért bőven több a fingós, hányós jópofáskodós poénjainál”.


Ezúttal viszont olyannyira megdöbbentően jó az ember, hogy erősen csodálkozunk az idei Oscaron való „távolmaradásán”. Pláne, hogy az Akadémia külön kedveli az ilyen jellegű „nagy sztorikat”. Lásd Eddie Murphy Dreamgirls-ös jelölését… Amikor a komikus szerepkörbe beskatulyázott színész, valami egészen más műfajban villantja meg egy egészen más oldalát.
A Csiszolatlan gyémánt esetében ezen jelenség iskola példájának lehetünk szem és fültanúi. Micsoda Oscar-os sztori lehetett volna ez, te jó ég…


Adam Sandler ugyanis bitang jó, de tényleg! Egy nominációt mindenképp megérdemelt volna, de tudjuk jól, hogy az ignorálása nem a személyének szólt. A Netflix és az Amerikai Filmakadémia háborúja tovább burjánzik.


A Safdie tesókra jellemző hullámzás, csélcsapság ismét jelen van, de az Uncut Gems sokkal rendszerezettebb, mint bármi, amit eddig láttunk a rendező duótól.
Ötletes párbeszédek sorjáznak, egy nem mindennapi sztoriban, amelyben az Adam Sandler által alakított kis stílű zsidó ékszer nepper, és a kosaras sztár, Kevin Garnett (aki egyébiránt önmagát alakítja a filmben) babonázódnak meg egy Afrikából importált furcsa, bűvös gyémántnak hála.
Aztán persze vannak itt rossz fiúk is, akik próbálják behajtani Howardon a sok tízezer dolláros tartozást, így akad jó pár feszkós jelenet is a filmben. De mégis, jóval több ez egy heist-szerű rabló-pandúr mozinál.
Safdie-ék nem hazudtolják meg magukat, ismét belecsempésztek némi filozófiát az aktuális moziba – világegyetem, mindenség etc. -, és most először még viszonylag közérthetőek is. Vagy fogalmazzunk inkább úgy, hogy sokkal dekódolhatóbb ezúttal az üzenet, mint korábbi alkotásaikban.


Nem biztos, hogy kult mozi lesz az Uncut Gems, de az tuti, hogy okozhat kellemes perceket annak, aki nyitottan áll az alternatív filmekhez.

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése