2014. április 23., szerda

The Hobbit: The desolation of Smaug - A Hobbit: Smaug pusztasága


Amikor Peter Jackson bő 5 éve „bedobta”, hogy a Gyűrűk ura elképesztő sikerű filmadaptációja után a Hobbitot is celluloidra viszi, sőt, ez esetben is trilógiában gondolkodik, azért volt bennem némi félsz.
Mert ugye a Lord of the rings egy bazira összetett történet, sok mellékszállal, okossággal és csavarral, no de a Hobbit… A Hobbit egy kellemes kis mese, Tolkien korai zsengéje. Rövidke is, kissé gyermeteg is. Ari, meg minden, de „kevés” a sztori. Hogy lesz ebből trilógia???


Peter Jackson azonban elszánt fickó, és naná, hogy háromfelé szelte a soványka történetet. Ennek megfelelően az első rész (A hobbit – Váratlan utazás) elég eseménytelenre is sikeredett, noha „a mese” azért működött, és Jackson a komótosság ellenére egy teljesen okés nyitánnyal rukkolt elő. 
Viszont: ami ott hiányzott, azt a második részben is hiába keressük. 


Van itt minden, törp-tünde szerelem, varázslat, ármány, ork kaszabolás, kaland és akció, mégis, olyan mintha az új-zélandi sztárrendező ezt a Középfölde-projektet már csupán megoldandó matekfeladatként kezelné. Vagy talán az egész körítés tűnik túlontúl manírosnak már az előzmények – a Gyűrűk ura-trilógia - ismeretében?
Mintha Jackson "önismételne"… Ezzel persze nincs is probléma, hiszen a Smaug pusztasága egy kiváló kalandfilm, elképesztő tempóval (igen, tempóval, mivel a második etapot az elsőhöz képest rendesen felturbózta a direktor) és látvánnyal, mégsem tud már úgy hatni a középföldi atmoszféra, mint bő 10 évvel ezelőtt. 


Egyébként meg: a The desolation of Smaug egy totálisan rendben lévő kaland fantasy, „csak” az a fajta szív és lélek hiányzik picit belőle, amely Jackson Lord of the rings – trilógiájában megvolt.

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése