2014. április 3., csütörtök

Jeune & jolie - Fiatal és gyönyörű


„Gumit legalább használtál?”
A 17 éves Isabelle kurvává válásának története a Fiatal és gyönyörű.
Francois Ozon 4 felvonásos furcsa, bizarr coming-of-age mozija - amellett, hogy alaptörténetét tekintve elég bevállalós - igen tétova és bizonytalan.
A mai tinédzserek közönyös, szenvtelen nihilizmusa „átjön”, továbbá ahhoz sem fér kétség, hogy Ozon jó és fontos témához nyúlt, de valahogy ezúttal mégsem jött össze neki a katarzis. A túlzott objektivitás helyett lehetett volna kicsit szubjektívebb a direktor, formálhatott volna véleményt!  Persze olybá tűnik, nem is állt a rendező szándékában a pszichologizálás - ennek hiányában azonban kissé vértelenné vált a műve. 


A főszereplőnő, Marine Vacth csinos, „van benne valami”, ellenben hiányzik belőle az a kisugárzás, ami igazán átütővé tehetné Ozon szerzői filmjét. Pedig itt bizony a fiatal színésznőn áll vagy bukik a történet…
A mérleg nyelve azonban nem billen el határozottan egyik irányba sem, vagyis: nem rossz, de nem is igazán jó a Fiatal és gyönyörű.
A lehetőség adott volt, az eredmény viszont picit csalódottá tesz. Hiába a Cannes-i Arany Pálma jelölés…


…és hogy miért is áll örömlánynak egy jól szituált, jó körülmények között élő mai tini lány?  „…hát, csak!” „Csak mert.” „Azért…”
A Jeune & jolie gyorsan elillan, mint a szüzesség a nászéjszakán…
Végül is nem rossz élmény, egynek elmegy, de sutasága miatt nem ez lesz az az aktus, amire aztán mindig emlékezni fogunk.

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése