2016. október 6., csütörtök

A függetlenség napja: Feltámadás - Independence day: Resurgence


Íratlan filmes szabály, hogy minden második résznek grandiózusabbnak kell lennie elődjénél. Ez természetesen hatványozottan igaz egy látványfilm esetében. Roland Emmerichnek pedig nem kellett kétszer mondani: durván túllőtt a célon!
Az elsőt szerettük, a bugyuta jellemrajzai, a kiszámítható cselekményszövése és a hangzatos lózungjai ellenére is. Hisz volt benne frissesség! Itt viszont valami nagyon félrement. 


A Resurgence valóban monumentálisabb, mint az első rész, mindösszesen csak ott hibádzik a dolog, hogy az osztrák a bugyuta jellemrajzokat, a kiszámítható cselekményszövést és a hangzatos lózungokat is túllicitálta. Nem csak a parasztvakítást – utóbbit még talán meg is bocsátottuk volna neki...


Egy szó, mint száz: borzasztóan ostoba Roland Emmerich 2016-os Függetlenség napja – dolgozata. Átgondolatlan, giccses, unalmas, pátoszos, és szinte teljességgel érdektelen.
A dramaturgia tök hasonló, mint az előző epizódban: az alien-ek jönnek, látnak és – majdnem – győznek. Még szerencse, hogy vannak tökös amerikai vadászpilótái a Földnek, és bátor ex-elnökei. 


Elképesztő mennyiségű oktondiság lett beleszuszakolva a szkriptbe. Ehhez képest a 20 évvel ezelőtti Independence day valóban kismiska! Ilyen értelemben tehát a megalomán Emmerich mindenképpen eleget tett az elvárásoknak.
Sajnos karakterábrázolás terén is jócskán alulmarad a film a ’96-os mozihoz képest. Közhelyes, papírmasé figurákat kapunk - kurvára nincs tétje így az újbóli alien attack-nak. 


Azért jó újra látni Jeff Goldblumot és Bill Pullmant akciózni, és az is igaz, hogy Emmerich valóban nem spórolt a látványelemekkel, de minden annyira ormótlan és ízléstelen, hogy az ember csak somolyog kínjában.
Agyakat kikapcsolni, jönnek a bazi nagy csápokkal csápoló idegenek!

40%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése