2016. október 28., péntek

Amikor kialszik a fény - Lights out


David F. Sandberg neve – egyelőre - nem cseng túl ismerősen a filmes világban.
A fickó 2013-as Lights out című, mindösszesen 3 perces (!!!) valóban lélegzetelállítóan félelmetes short filmje azonban elég volt ahhoz, hogy meggyőzze a New Line Cinema fejeseit, illetve a producer – horror guru James Wan-t, hogy zöld utat szavazzanak a Lights out egész estés, nagyvásznas verziójának. 


De vajon elég-e egy klassz ötlet egy 90 perces mozihoz? És van-e elég kraft Sandbergben ahhoz, hogy konzekvensen végig vigyen egy egész estés filmet?
Az van, hogy a Lights out végül is „bent ragadt”, azzal együtt, hogy Sandbergnek vannak egészen figyelemre méltó pillanatai - kétségkívül ígéretes a fazon!


Klisés jump scare-ekben nem szenvedünk hiányt, bár hozzá teszem, egy-két kivételtől eltekintve Sandberg olcsó ijesztgetései egészen működőképesek! Sajnos azonban a rendezőnek a nagy sietségben – mert, hogy őrületes rohamtempót diktál a pasas – nem volt ideje a karakterábrázolással bíbelődni. Egy veretesebb szkriptet és kevesebb logikai hézagot azért el tudtunk volna viselni. 


Amiben azonban egészen tehetségesnek bizonyul Sandberg – és épp ezért nem tudunk rá csak úgy szimplán legyinteni – az az atmoszférateremtés. Még ebbe a kissé nyögvenyelős, kiszámítható és sokszor látott sztoriba is képes „bevonni” a nézőt. Egy-egy ügyes vizuális megoldással, vágással, vagy épp a feszkó „finom” adagolásával. 


Az alapötlet – miszerint adott egy óriási karmokkal rendelkező szellemalak, aki csak akkor válik láthatóvá, ha tök sötét van, s ha felkapcsoljuk a pilácsot, hip-hop elillan – összességében nem rossz, s a para faktor e tekintetben valóban „létező” eleme a filmnek. Ugyanakkor a morális töltet – Sandberg ugyanis ez utóbbival is próbálkozik – már kevésbé jön át, vagy ha át is jön, elég szájbarágós a tálalás. Szóval, ha a Lights out-ot ilyen vonatkozásban összehasonlítjuk mondjuk az ausztrál The Babadook-al – ott ugye a „horroron” túlmutató mélyebb mondanivaló tök ügyesen lett „átütve” – akkor nem is kérdés, hogy az Amikor kialszik a fény végső soron kudarcot vall. 


Mégis, látni Sandbergben a lehetőséget, a NLC-nak pedig nyilván nem számít más, csak az a bizonyos „mutató”! Nevezetesen, hogy a film másfél hét alatt több mint 40 millió dollárt hozott a konyhára a stúdió számára, így nem is képezi vita tárgyát, hogy jöhet-e a folytatás. A Lights out második részének rendezői székét pedig ismét David F. Sandberg foglalhatja el!
Lehet kiküszöbölni az első rész mellényúlásait!

55%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése