2016. október 1., szombat

Aznap éjjel - The night of


A Netflix után (Stranger things) az HBO is jól odatette! Ha Eleven és a srácok története a legötletesebb, legszórakoztatóbb mini szériája az évnek, akkor a The night of mindenképp a legprecízebb és a legokosabb.
A mozi csatorna egy baromi erős krimit szállított, amely azon túl, hogy egy különös, titokzatos bűnügy körül bonyolódik, tök komplex és izgalmas kérdéseket feszeget. Főként az amerikai igazságszolgáltatás mechanizmusáról, az elfogadásról, az előítéletekről, és az ember félelmeiről – amelyeket egyébként rendre maga az „ember” generál. 


Az Aznap éjjel a BBC Criminal justice (2009.) c. mini sorozatának amerikanizált változata, melynek elkészítése mellett eleinte a Maffiózók sztárja, James Gandolfini kardoskodott. Az eredeti elképzelések szerint ő játszotta volna az ekcémával küzdő zugügyvédet, Jack Stone-t. A színész sajnálatos, 2013-ban bekövetkezett halálát követően a projektet azonban jegelték, mígnem Gandolfini barátja, John Turturro hosszas hezitálás után – Gandolfini özvegyének biztatására! – igent mondott a szerepre. 


További érdekesség, hogy a brit eredetiben a bajba jutott fiatal srác ’fehér’, Steve Zaillian (A király összes embere) rendező azonban úgy döntött, csavar egyet a sztorin és egy pakisztáni fiút állít a történet fókuszába. Ezzel sokkal összetettebbé vált a cselekmény, illetve annak tartalma és üzenete,  s Zaillian rávilágíthat a mostanában sajnos egyre gyakoribb, kegyetlen iszlamista terrortámadások társadalomra gyakorolt hatására. Félelemben élünk!
Az Aznap éjjel főszereplője Naz pakisztáni, vagyis semmi köze az arab világhoz, mégis beskatulyázzák, turbánosnak titulálják, „kecskebaszónak” nevezik, és bombagyártó terroristának bélyegzik. 


A The night of egy lassan, körültekintően, mégis izgalmasan és érdekfeszítően kibontott történet, amelyben kiválóan működnek a karakterek! Turturro zseniális, de a Naz-t megformáló Riz Ahmed (Éjjeli féreg; Jason Bourne) is nagyot játszik. Látványos metamorfózison megy keresztül: remekül lényegül át félénk fősulis srácból gyakorlott, rafkós sittessé.
A film nagy erőssége azonban mégis abban rejlik, hogy képes objektíven, részrehajlás nélkül elmondani ezt a sokrétű, szerteágazó és - sok szempontból - igen kényes történetet. 


A gyilkossággal megvádolt pakisztáni fiú börtön sztorija – és tárgyalótermi drámája –, illetve annak hangulata vélhetően sokakat beszippant majd!
Klassz karakterek, ügyes szkript, jól felépített cselekmény, valóságszagú végkifejlet; az év egyik legjobb mini sorozatában! 

90%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése