2016. október 3., hétfő

Démonok között 2. - The Conjuring 2


Oké, rendkívül morbid és ízléstelen, de kell-e annál jobb marketing, illetőleg ’ajánló’ egy horror film számára, mint az, hogy a megtekintése közben egy 65 éves férfit olyannyira felzaklattak a látottak a moziban, hogy hirtelen a szívéhez kapott, és meghalt... (?)


Egy gyakorlott horror - fogyasztó számára azért nem lesz ennyire kockázatos a The Conjuring 2 - vélhetően nem lesznek hullákkal tele a pláza mozik -, de tény, hogy James Wan (Fűrész) ezt az etapot is profi módjára odatette! 


A Démonok között második része tulajdonképpen majd’ ugyanolyan klasszul építkezik és közel ugyanolyan izgalmas mozi, mint az első.
Bár sokan fanyalogtak a film bő 2 órás játékideje miatt, nem éreztük egy pillanatig sem indokolatlanul hosszúnak, vagy netán vontatottnak a sztorit. Sőt! Végre megengedi magának egy horror film is azt a „luxust”, hogy normális jellemábrázolást mutasson, s hogy részletesen megismertesse a nézővel a kontextust. Elsősorban ezek a – látszólagos - apróságok  (a zseniális díszletek, a miliőfestés) azok, amelyek a The Conjuring 2-t kiemelik a mostanában olyannyira divatos „szellemes” horrorok tengeréből. 


Az, hogy a híres/hírhedt Warren házaspárt ezúttal Angliába szólítja a kötelesség – a gonosz (?) -, különös pikantériát kölcsönöz a film hangulatának. Tényleg nagy dózisban kapjuk a nyomasztást, James Wan pedig rendkívül ötletes eszközökkel él; szerencsére nem közhelyes tucat megoldásokkal fárasztja a nagyérdeműt. A Janet-el folytatott első beszélgetés során – amikor a démonvadászok hátat fordítanak a fotelben ücsörgő kislánynak - pl. egészen leleményesen használja a mélység-élesség adta lehetőségeket. Bár Ed Warren, vagyis Patrick Wilson kapja a fókuszt, mi mégis a kép homályos pontjára koncentrálunk - hisz ott történnek „a dolgok”.


Wan magabiztossága csak úgy süt a filmből. A rendező végig határozottan irányít, öröm látni/konstatálni, hogy a horror zsáner is lehet koncepciózus, és vonultathat fel izgalmas karaktereket. 


Talán a finálé az, ami icipicit sablonszerű. A direktor tovább tarthatta volna kételyek között a nézőt - ez mindenképp kihagyott ziccer a forgatókönyvírók részéről...
Mégsem vitathatjuk el a Démonok között 2 erényeit: mesterien kidolgozott, míves szellem históriával van dolgunk, amely a klasszikus horror filmek hátborzongató retró atmoszférájával hozza ránk a frászt.
Az év eddigi legpozitívabb csalódása!

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése