2016. október 24., hétfő

Idegpálya - Nerve


Végül is ímmel-ámmal, de működik...
David Fincher ’97-es Játsz/ma c. „gondolkodós” thrillere is valami hasonló mondanivalóval bír, mégis sokkal határozottabban foglal állást, mélyebb tartalmakat közöl.
Amott éjsötét a hangulat, itt a mai kor igényeihez mérten színes a tálalás. 


Klipszerű snittekben kapjuk az okosságot, gyors vágások egymásutánja igyekszik – egészen eredményesen - tempóssá tenni Henry Joost és Ariel Schulman rendezőpáros filmjét, amely az internet legsötétebb oldalát szándékozik megmutatni a nagyérdeműnek. No de színesben?
Az Idegpálya tulajdonképpen itt vérzik el. Vagyis hogy túlontúl „tinisre” veszi a figurát. Ezen identitászavarát ugyan konzekvensen végigviszi, mégis felemás a végeredmény. Érezni, hogy ebben az alapötletben sokkal, de sokkal több volt. 


Az interaktív „Nerve” nevezetű netes közösségi játék során a nézők határozzák meg, hogy a résztvevőknek milyen elképesztő „challenge”-eket kell teljesíteniük. Ahogy lépkedsz előre a „Nerve” online ranglétráján, annál hajmeresztőbbek a „kihívások”.
A középiskolás Vee-t is rabul ejti a játék. Viszont minél mélyebbre merészkedik hősnőnk a „Nerve” titokzatos világába, annál inkább tudatosul benne a tény, miszerint: ebből a játékból nem olyan egyszerű kikecmeregni – sőt, szinte lehetetlen...


Nem újsütetű az ötlet, hisz szerencsétlen Sandra Bullock is megjárta már bő 20 éve a „hálózattal”. Ugye emlékeztek Irwin Winkler ’95-ös The Net c. nagysikerű thriller klasszikusára?
Az Idegpálya azonban már a 21. század szellemiségében fogant. Ebben a valóságban i-phone-okkal rohangálnak a tinik, mindenki konstans online - a neten bonyolódik még a magánéletünk is.
Az elgondolás nem rossz, ugyanakkor épkézláb forgatókönyvet nem sikerült kanyarintani az ötlet köré, továbbá a tinis felütés sem tett igazán jót a filmnek.
Borzasztóan le lett egyszerűsítve ez az egész, és sajnos a cselekmény sincs kellőképpen kigondolva/felépítve. Ez esetben egyáltalán nem üdvözítő, hogy szinte az első 5 perc után belecsapunk a lecsóba. A karakterek ily módon elvesznek a gyorsan pulzáló sztoriban. A sodró lendület nagyjából 1 órán keresztül még szórakoztató is, de a végére erős lejtmenetbe kezd a film, s végül egy igen bagatell, béna fináléban csúcsosodik. 


Mégis: az Idegpálya képi világa vitathatatlanul király, és tényleg nagyon 2016-os! A tempó okés, az akció jelenetek végül is rendben vannak, a netes szubkultúra – egy-két túlkapástól eltekintve - egészen hitelesen kerül bemutatásra, Emma Roberts (Ashby; Családi üzelmek) személyében pedig egy klassz főszereplőnőt sikerült csatasorba állítania a projektnek.
A Nerve azonban még így is egy jókora kihagyott ziccer!
Kicsit összecsapott, kicsit átgondolatlan.

60%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése