2016. október 19., szerda

Vademberek hajszája - Hunt for the wilderpeople


Taika Waititi már Boy c. vígdrámájával levett minket a lábunkról, a tavaly bemutatott – eredendően 2014-es – Hétköznapi vámpírok pedig csak tovább mélyítette imádatunkat a színész-író-rendező iránt. 


Az új-zélandi filmes az egyik legizgalmasabb formanyelvvel bír manapság. Picit megidézi Wes Andersont (bár szerintünk nem annyira modoros, mint az amerikai direktor...) és Edgar Wright-ot is, mégis tök egyedi hangulatot teremt.
Nyilván ehhez nagyban hozzájárul az új-zélandi mentalitás és kontextus, de meg merem kockáztatni, hogy Waititi-nél ügyesebb „karakterábrázoló” nem nagyon szaladgál manapság a filmes világban.
...és nagyobb mesemondó sem igen. Illetve olyan, aki mindenféle sallang, mellébeszélés és idiotizmus nélkül tudna kurva vicces lenni. Mert, hogy Waititi lazán hozza azt – sőt annál még sokkal többet is – amit mondjuk Hollywoodban komoly team munkával érnek el a vígjáték gyárosok. 


A film központi figurája Ricky (Julian Dennison zseniálisan játszik!), akit nevelőszülőktől nevelőszülőkig sodor az élet. A zűrös, öntörvényű kiscsávó, sehol sem bírja pár hétnél tovább, most azonban végre valóban otthonra lel az erdőszélen lakó, különös házaspárnál. Bella olyan zseniális pótanya, akiről minden Rickyhez hasonló árvagyerek álmodozik. Ennek megfelelően hősünk élvezi is az új helyet, mígnem egy nap Bella váratlanul elhalálozik. Illetve Waititi egy huszáros vágással kiírja az egyik legfasszántosabb figurát a filmből, ami egyrészt nem baj, mert maradt még jó pár remek karakter, másrészt maga a haláleset (!!!) eredményezi az egyik legviccesebb szcénát a Vademberek hajszájában! Eztán Ricky különféle kalandokba keveredik a mogorva Hectorral, a házaspár férfi tagjával, akit egyébként Sam Neill kelt – szintén – zseniálisan életre. A két „férfi” beleveti magát a vadonba – esetünkben: „bush”, mert ugye Új-Zélandon járunk -, Ricky üldözöttből üldözővé, majd ismét üldözötté válik... Tök jó fordulatok sorjáznak, kiváló gegek és poénok váltják egymást, Waititi és szereplői meg egyenesen sziporkáznak! 


A Hunt for the wilderpeople csupaszív alkotás; pedig még csak nem is pátoszos, a szirupos jelzővel meg aztán végképp nem illethetnénk! Bele sem merek gondolni abba, hogy ebből az alapanyagból egy amerikai rendező milyen szentimentális, összeborulós, giccses mozit rittyentett volna. Az új-zélandi direktornak azonban újfent helyén volt a szíve: ismét mert másként gondolkodni, mert elvonatkoztatni a nagyközönség elvárásaitól, mert emberi és esendő lenni. Filmje pedig nem csak az év egyik – formailag – legizgalmasabb mozija, hanem az egyik legszívmelengetőbb, legőszintébb, legegyedibb is! 


A Vademberek hajszáját az apró kis finom részletek, a kiváló, egyedülálló humor, a jól felépített cselekmény, és a remek karakterek emelik 2016 legjobb filmjei közé!

90%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése