2017. november 14., kedd

Atomszőke - Atomic Blonde


Budapest = Berlin – immáron sokadjára. Egyúttal örömünkre szolgál, mert milyen menő már, hogy újfent nálunk forgattak egy hollywoodi szuperprodukciót, másfelől viszont kissé degradáló. Mert eszerint a 9 és a 8 ker utcái még mindig a ’80-as évek lepusztult Berlinjét idézik. 2017-ben!


No de lépjünk ezen túl és gyönyörködjünk a képekben, mert azok bizony tökéletesek. És az is élmény számba megy, ahogy Charlize Theron és James McAvoy farkas szemet néz egymással a 3-as metrón.
S hogy milyen a film?
Klipszerű, mozgalmas. Helyenként fakó és színtelen, máskor neonfényben úszó. Retro is meg nem is. Mondhatni különleges. Előzetesen azt szajkózták – nyilván szükség volt a hangzatos lózungra a marketing szempontjából -, hogy Charlize Theron női John Wickként tanítja majd móresre a rossz fiúkat - de picit csúsztattak. Hisz az Atomszőke jóval reálisabb az üsd vágd nem apád – jelenetek tekintetében a Keanu Reeves-féle parádézásnál. Közel sem egyértelmű, hogy Lorraine Broughton minden egyes kényes szituból győztesen kerül majd ki. Az ügynöknő annak rendje és módja szerint meg is kínlódja a test-test elleni párharcokat - kap pofonokat/monoklikat szép számmal.


A keretsztori nem túl frappáns: az „atomszőkét” a hidegháborús, fallal kettészelt Berlinbe küldi az MI6, hogy a nyugati kémek nevét tartalmazó titkos listát kimenekítse a német fővárosból, mielőtt az még az illetéktelen – szovjet – kezekbe kerülne. …de nem is a történeten van a hangsúly, hanem a kontextus ábrázoláson, a kőkemény – fájdalmas – akciójeleneteken, és a főszereplőnőn, Charlize Theronon. Akinek – látva a filmet – már jócskán kijárt egy ilyen minden tekintetben testhezálló akció szerep!


És szerencsére nincs szépelgés, sem kompromisszum: az alkotók nem spóroltak a brutalitással, joggal jár a 18-as karika! És ki is jár a filmnek, hisz így igazán hangsúlyosak a történések.


McAvoy kiválóan játszik! Minőségben a Filth c. filmben nyújtott parádés alakítását idézi. Látszik rajta, hogy élvezi a show-t – majdnem el is lopja -, szó szerint lubickol a szerepben! 


Az Atomszőke nem egy forradalmi darab, ugyanakkor friss és lendületes, mondhatni üdítő színfolt: baromi menő, és baromi laza!
A zenék meg… ilyen akkurátusan összeválogatott – és felhasznált – soundtrackhez már rég volt szerencsénk!
Coolsági faktor kimaxolva!

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése