2017. november 27., hétfő

Rögtönzött szerelem - The Big Sick


A Judd Apatow-brancs – az esetek többségében - garancia a minőségi szórakozásra, így nem ért meglepetésként, hogy a klán legfrissebb moziját, a The Big Sick-et egyöntetűen keblére ölelte mind a tengerentúli kritika, mind a közönség. 


A dolog pikantériáját ezennel az adja, hogy a projektben íróként is jelentős részt vállaló főszereplő, a pakisztáni származású stand-up komikus Kumail Nanjiani önmagát alakítja a filmben, melyben feleségével való megismerkedésének hétköznapinak tűnő, mégis extrémebbnél extrémebb szituációkat produkáló történetét meséli el. Meglehetősen önreflexíven, intelligens humorral, ízesen, szórakoztató módon, szívet melengetően.


Szóval Apatow-mozi ez, a komédia amerikai császára bábáskodott felette, de a Rögtönzött szerelem (már megint sikerült egy teljesen idétlen, érdektelen magyar címet választaniuk a forgalmazóknak) tulajdonképpen Kumail filmje.
Ez a személyes jelleg teszi ellenállhatatlanná az egyébként hót egyszerű sztorit. Mert valójában semmi különös nem történik, a körítés azonban mégis izgalmassá és különlegessé varázsolja a látottakat. 


Kumail muszlim gyökerei ugyanis foggal-körömmel kapaszkodnak az időközben már amerikanizálódott, magának szabad életet vizionáló fiatal felnőttbe. S ott van még Emily, a szerelem, amely mint a villámcsapás, hirtelen, váratlanul jelenik meg Kumail életében, és válaszút - komoly dilemma - elé állítja a srácot. Majd jön a fordulat – Isten ments, hogy spoilerezzünk -, jönnek Emily szülei, és jön az a számos kiváló jelenet és okos párbeszéd, a még mindig zseniális Holly Hunterrel és a szintén elemében lévő Ray Romanoval.


Michael Showalter filmje hétköznapi figurákat mozgat. Ez a szerelmespár nem címlap-kompatibilis. Nem tökéletes formájú/alakú, sármos és gyönyörű emberek ők. Ellenben rendkívül rokonszenvesek! A történetük pedig Nanjiani tolmácsolásában még a legszőrősszívűbb trollból is tutira pozitív érzéseket, őszinte emóciókat vált majd ki!


Ellenállhatatlan feel-good movie a The Big Sick, amely úgy képes komplex, rétegzett élményt nyújtani, hogy közben megmarad ízig-vérig szórakoztató filmnek!


Habkönnyű, mégis tartalmas, vicces és szívszorító!
Az év dramedy-je, az év romkomja!

85%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése