2017. november 6., hétfő

Better Watch Out


Tök jó ez a tendencia! Hogy a filmvilág kezdi felfedezni a horror zsánerben rejlő izgalmas lehetőségeket. Hogy mennyi mindent el lehet mondani a horror eszköztár felhasználásával, vagy éppen pont a klasszikus ’eszköztár’ tudatos mellőzésével – új mechanizmusok bevonásával. S hogy a horror nem csupán a vásári rémisztgetésről, az exploitation-ről szól, hanem lehet azt okosan, intelligensen is művelni. Már George A. Romero is rámutatott arra, hogy a horror jóval több a gore-nál, a csonkolt végtagoknál, a színtiszta brutalitásnál.


Esetünkben sincs egyértelmű hatásvadászat. Bár a történet előre haladtával azért vért és „finom” slasher elemeket is kapunk. Chris Peckover mozija azonban mégis inkább viccet csinál a zsánerből. No persze hangosan röhögni pont nem fogunk, de azért kétségkívül vannak megmosolyogtató – értsd jól: félelmetesen abszurd - epizódjai a Better watch outnak.  
Ami tulajdonképpen a Reszkessetek betörők nem kicsit beteg, elmeroggyant parafrázisa.
A Home alone-al ellentétben azonban itt nem két ügyefogyott, kétballábas, b-kategóriás bűnöző irányítja az eseményeket. A sztori egy dögös bébiszitter körül bonyolódik, aki iránt a „szittelt” tizenéves „férfi” gyengéd érzelmeket táplál. A szülők „felnőtt” buliba hivatalosak, a csemetét Luke-ot pedig a nagylány, Ashley felügyeletére bízzák. „Ha megéheztek, rendeljetek pizza-t, ne nézzetek 18-as karikás filmet a tévében, legkésőbb 11-kor pedig irány aludni!”  


Badarság lenne többet elárulni a történetről, hisz a Better watch out a meghökkentő fordulatokra épít. Egészen eredményesen. Percről percre emeli a tétet, egyre betegebb és betegebb szcénák követik egymást – szinte észrevétlenül szabadul el a pokol. És mindeközben Peckover filmje bolondot csinál a horror dramaturgiából. És egy kicsit belőlünk is.


És azt is megmutatja, hogy milyenek lennének/lettek volna Kevin betörő-vegzáló mutatványai a valóságban. Ha ugyanis valakit egy festékesdobozzal nekifutásból jól fejbe kólintanak, akkor az illető koponyája biza csúnya sérülést szenved.  


A Better watch out nem hibátlan mozi, de vakmerőn, pofátlanul és stílusosan röhögi szembe a horror zsánert. És mindezt ráadásul rendkívül szórakoztató módon teszi. Imponáló!
Levi Miller nevét pedig jobb, ha megjegyezzük! 

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése