2018. augusztus 6., hétfő

Downrange


Thriller-horror rajongó legyen a talpán, aki ellen tud állni egy ilyen kőegyszerű, mégis csábító felütésnek: néhány fiatal lerobban az isten háta mögött a bérelt járgánnyal. A szimpla defektről azonban rögvest kiderül, hogy egy lövedék okozta. Vagyis: nincsenek véletlenek!
…egy idegen orvlövész lesben áll, s a fiatalok skalpjára vadászik!


Ryuhei Kitamura, a Fordul a kocka és az Éjféli etetés direktora ismét szabadjára engedte b-filmes fantáziáját. Merít picit Hitchcocktól – nem, nem pusztán a varjak miatt ! -, de legfőképpen a ’80-as évek slasherjeit idézi, amellett, hogy baromira távol-keleti, és baromira szarkasztikus. És picit még drámai is.


Zavarban vagyunk, mert Kitamura nem tehetségtelen manusz! A hitchcocki suspense-ből mondhatni jelesre vizsgázik. És arról sem feledkezik meg, hogy a rettegés, a horror nem pusztán az agresszivitásról, a kegyetlen realitásról és az életben maradásról szól: simán vegyülhet bele némi kis poén, humor, irónia. Akár még a legdrámaibb, legkiélezettebb szituban is. Talán csak a távol-keletiek tudják mindezt ilyen karakteresen tálalni.


Kitamura azonban mégiscsak a b-filmek világából jön. S ez a jelleg, ez az indíttatás azért a Downrange-re is erősen rányomja a bélyegét. Bűnös élvezetként ellenben kiválóan működik a film, s egészen a második harmadáig a feszültséget is képes messzemenően fenntartani.  


S bár a japán rendező kicsit komikus módon túltolja a horrort – nyilván ez egyfajta védjegy, és tudatos döntés következménye -, így szétloccsant agyakban, vérben és kínlódásban nem szenvedünk hiányt. A történet és maga a film minimalizmusa pedig be tud húzni, képes magával ragadni. Amennyiben kijelenthető ez kategorikusan egy ilyen szemétrevaló trash mozi kapcsán…


A film a végjátékban tök idétlen fordulatokkal és tucatnyi logikátlansággal sokkol. Mégis dicséretére válik, hogy nem is igazán igyekszik többnek mutatni magát annál, ami:
Picit komolytalan, minimalista „vagdalkozás”, a ’80-as évek szellemiségében!
Őszinte, true, szerethetően giccses b-kategória!

55%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése