2018. augusztus 10., péntek

The Rain - Season 1


A Netflix felfedezte magának Dániát, s egészen meglepő módon a „kissé” már megkopott young adult apokalipszist szabadította rá a skandinávokra.


A sorozat kiötlői szerencsére kiváló tempót diktálnak, nem sok lehetőséget hagyva a nézőnek elmélázni a logikai bakikon. De az égből – helyesebben az esőből – támadó vírus, amely pillanatok alatt rángatózó, vért köpő zombivá – majd rövid időn belül hullává – degradálja az embert azért felvet néhány praktikus kérdést. Már ami a következetességet és az ésszerűséget illeti.


De ha túllendülünk a sztori problémás szegmensein, simán jól szórakozhatunk, ugyanis a Simone-t alakító Alba August, valamint az öccsét, Rasmust megformáló Lucas Lynggaard Tonnesen karakteres fiatal színművészek, megkapóan hozzák a szerepüket.


A The Rain alkotói láthatóan nagy melót fektettek a projektbe. A látvány az alacsony büdzsé ellenére is kielégítő, a casting okés, s young adult szubzsáner ide, vagy oda, a történet ambiciózus - majd’ minden tekintetben érezhető tehát az akarás.
A forgatókönyvírás viszont még nem megy a dánoknak olyan flottul és gördülékenyen, mint az amerikai kollégáknak. Kicsit kapkodósan indul a sztori, in medias res, minden magyarázat nélkül csapnak bele a srácok hebrencs módon a lecsóba. Hogy aztán az apokalipszis kellős közepén találják magukat a szereplők, és picit furcsa módon maradjanak magukra - a világvégével. 


Robog a történet, de emocionálisan nem tud annyira magával ragadó lenni a The Rain, mint azt várnánk, pedig van/volt idő – egészen pontosan 8 x 40 perc - kibontani a cselekményt és a karaktereket.
Simone románca a kezdetben marcona, majd lágyszívű Martinnal viszont súlytalan marad, ahogy a többi szereplőt sem sikerül úgy isten igazából megkedvelnünk.


Ezzel szemben a film fordulatai valóban meglepőek és helyenként kivételesen frappánsak, s a flashbackeket is ötletesen használja (fel) a The Rain. Minden retrospektív közjátéknak helye van a dramaturgiában!


Sajnos azonban a sorozat nem mer kilépni a hasonszőrű hollywoodi alkotások árnyékából. Pedig – mentségére legyen szólva - tesz rá kísérlet(ek)et.
Kockázat nélkül viszont nincs győzelem, s így a The Rain inkább tekinthető tisztességes iparos munkának, semmint formabontó, újító szándékú young adult kalandnak.
A második évadra lehet javítani!

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése