2019. november 23., szombat

Túltolva - The Beach Bum


…van azért mégis valami kifejezetten megkapó, rokonszenves és szimpatikus Harmony Korine „finoman” öncélú ’öntörvényeskedésében’.
A Túltolva az idei esztendő egyik legmegosztóbb mozija. Sokak szerint Korine, és kulcsszereplője Matthew McConaughey csúnyán „túltolták” ezt a filmet, s a The Beach Bum nem több a konok rendező és ’konegi’ fafejű ámokfutásánál.


Míg akadnak olyanok – igaz, az ellendrukkereknél valamivel kevesebb számban -, akik érteni vélik a szándékot Korine megátalkodott, nyakas alkotásában.
S a film, ha kellő nyitottsággal közelítünk hozzá, valóban képes túlmutatni McConaughey extrém outfitjén, a konstans sörvedelésen, és a sztónerkedésen.


Sztori nincs, vagy csak valami laza keret, de egy ilyen stílusú mozi talán épp akkor vérzett volna el úgy Isten igazából, ha túl egzakt, és mellőzi a spontaneitást. McConaughey-t lehet vádolni ugyan ripacskodással, de tény, hogy baromi jól áll neki ez a karakter, ő pedig messzemenően ki is aknázza a szerepben rejlő lehetőségeket. 


A The Beach Bum egy pofátlan, pláza mozinak álcázott alternatív mozi, ami nem csak belőlünk nézőkből csinál hülyét, hanem a karaktereit is zokszó nélkül körberöhögi.


Szó se róla, a hedonista nihil, amely csak úgy árad a filmből, rámutat egy-két aggasztó, aktuális társadalmi problémára is.
Ugyanakkor az is hibás értelmezés, ha túl sokat akarunk belelátni Korine mozijába. A Túltolva ugyanis elsősorban egy kurva jól kinéző, helyenként kicsit fárasztó, de mégis meglepően szórakoztató, meghökkentő, megbotránkoztató hangulatfilm. Snoop Doggostul, konegistül, Martin Lawrence-estül, leharapott lábastul. Amelyben a szerető és a férj a tengerparton állva, egy nagy adag joint társaságában párás szemmel azon nosztalgiázik, hogy a drága, megboldogult, nemrégiben elhalálozott asszony milyen kiváló technikával elégítette ki őket orálisan.   


Az értékeléssel picit bajban vagyunk, ugyanis perpillanat csak és kizárólag az intuícióinkra tudunk hagyatkozni.
Eszerint:

70%

2 megjegyzés:

  1. Kedvenc filmajánló oldalam!!! Rengeteg jó filmet veszel górcső alá. Ne hagyd abba!!!!! Köszönöm a munkád!

    VálaszTörlés