2019. november 9., szombat

Remélem legközelebb sikerül meghalnod:)


A téma fontos. No persze attól nem lesz jó egy film, mert a témája fontos. Maximum rávilágít a problémára. Schwechtje Mihály filmje azonban, amellett, hogy fontos témát boncolgat, rendkívül szórakoztató és ötletes mozi.
Első film létére pedig meglepően következetes.


A fiatal, 41 éves rendező-forgatókönyvíró szkriptje – "furcsa" magyar filmmel kapcsolatban ilyet mondani – végletekig kidolgozott munka. Konzekvens cucc, amelyben minden szcénának, momentumnak és képkockának helye van.


Lehet szájbarágással vádolni Schwechtje-t, de nem érdemes. A rendező állásfoglalás nélkül közelít a témához, már-már szenvtelenül, ugyanakkor nem fél megmutatni a jelenség összes létező negatív mellékhatását. S ebből aztán számos kellemetlen, nem várt, a szokatlantól eltérő, bátor jelenet következik.
Hiba lenne bármit is elkottyantani a sztoriról. Mégis, fontos megjegyezni: a szkript a film derekán egy meglepetésszerű perspektívaváltásnak – fordulatnak – köszönhetően egészen új irányba mozdul.
Odáig egy coming-of-age szocio-drámát nézünk, majd az említett fordulatot követően ifjúsági thrillerbe vált a sztori.


Itt kezd azonban egy picit veszíteni az erejéből a történet, annak ellenére, hogy Schwechtje mindvégig fókuszált – biztos kézzel vezényel. A feszültségkeltés viszont érezhetően nem az ő terepe. Kudarcot nem vall, de a film első fele valamivel azért erősebb, hatásosabb, rendhagyóbb, meghökkentőbb.


Nem győzzük ellenben hangsúlyozni: a direktor okos, alapos és rendkívül következetes. A történet legvégén értelmet nyer a hosszú cím, emoji-stul, mindenestül. A finálét látva biztosan némelyek demagógiával, didaktikussággal fogják vádolni a filmet, az viszont kétségtelen és megkérdőjelezhetetlen, hogy a Remélem legközelebb sikerül meghalnod:) egy merőben aktuális problémakörre hívja fel a figyelmet, méghozzá igen hatásosan!
Az utóbbi évek egyik legjobb magyar első filmje!

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése