2019. november 21., csütörtök

Az - Második fejezet - It Chapter Two


King a könyv megírásakor a legmélyebb bugyrait élte depressziójának, súlyos alkohol – és drogproblémákkal küzdött, saját elmondása szerint pedig az Az második felvonásának papírra vetése közben szinte végig delíriumos állapotban volt. Így egyes fejezetekre szinte alig-alig emlékezett visszaolvasva az anyagot, s máig az egyik legördögibb, legkeservesebb munkájának tartja Pennywise történetét.


Nem véletlen, hogy a regény második fele, amikor a siserehad felnőtt fejjel tér vissza Derry-be, hogy egyszer s mindenkorra pontot tegyen a csatornában megbúvó szörny rettenetes gyilkosság sorozatára, igen-igen zaklatott, vízió-szerű látomás.
Aki olvasta a könyvet, tudja miről beszélek.


Nos, mindezt a film rendezőjének, Andy Muschietti-nek csak részben sikerült visszaadnia. Mentségére legyen szólva: nem is volt könnyű dolga.
Az első rész sikere után, illetve a történetből és a regényből következően viszont muszáj volt mielőbb előrukkolni a folytatással. A második etap teszi fel ugyanis a sztorira a koronát.
Az első részhez képest azonban érzékelni némi színvonalesést. Szerencsére nincs akkora baj, Muschietti nem súrolja alulról a Blumhouse-mozik igen gyenge nívóját, de közel sem olyan frappáns, mint a 2017-es első epizódban.


Míg az első film egy okos, drámai – és helyenként azért meglehetősen félelmetes – coming-of-age - horror volt, addig a mostani sokkal inkább horror, és pont. És mint olyan, hordoz nem egy klisés motívumot.
Ambivalens érzések kavarognak bennünk, ugyanis Muschietti zsenije, ami az első részt olyannyira ütőssé tette, itt is megmutatkozik, csak sajnos ezúttal jóval kevesebb az emlékezetes jelenet. Az élvezeti értéket pedig az is csorbítja, hogy az Az – Második fejezet legalább 25-30 perccel hosszabb, mint kéne. Egész egyszerűen nincs ennyi ebben a sztoriban.
A színészek viszont kifogástalanul teljesítenek: Bill Hader nagy kedvenc, James McAvoy szintén jó választásnak bizonyult, s Isaiah Mustafa is karakteres színjátszást produkál. Sajnos épp az egyik kulcsszereplőt életre keltő Jessica Chastain az, akit ez esetben picit lejátszanak a kollégák a vászonról, de a casting mindennek ellenére tényleg nagyon rendben van!


Muschietti azonban stílust, illetőleg stratégiát váltott a második részre, s a helyzet az, hogy túl sok az uncsi jump scare – amelyektől nagyon meg sem ijedtünk -, és túl sok a horror-frázis.


Mindent összevetve azonban közel sem lett rossz az Az befejező része! Annyi csupán, hogy a különleges hangulatú, emlékezetes első etap után ennél azért többet vártunk!

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése