2019. november 3., vasárnap

Rocketman


Kezdjük ott, hogy nem vagyunk Elton John rajongók! A nagy slágerek persze megvannak, de sosem pörögtek Elton-dalok repeaten a lejátszónkban.


A Rocketman csak úgy, fű alatt, észrevétlenül kúszott be a vetítőtermekbe. Minden bizonnyal a Bohemian Rhapsody sikerén felbuzdulva gyorsan összetákoltak egy újabb brit zenés biopicet a fazonok. …gondolhatná a gyanútlan, felszínes információkkal rendelkező moziba járó.
Az igazság viszont az, hogy a Rocketman előkészületei még a Bohemian Rhapsody-t is megelőzték, a két filmet pedig nagyjából egy időben forgatták, s ugyan ki gondolta még akkor, hogy a Bohemian akkora sikert fog aratni. 


Persze Freddie Mercury kultikus, ikonikus alakja miatt sejteni lehetett, hogy a film mindent visz majd.
A Rocketman viszont egyértelműen handicappel indult a „versenyben”. Elton legenda, akár csak Mercury, de mégsem övezi olyan szintű rajongás és misztikum, mint a Queen méltán híres énekesét, méghozzá híresen józan életet él manapság. No igen: él és virul! Szóval nyoma sincs már az elhajlásoknak. Igaz, a múltbéli események, illetve a kezdetek – mint ahogy látjuk - szolgáltattak elegendő alapanyaggal Dexter Fletcher filmjéhez!


Dexter Fletcher. A remek Eddie, a sas-t jegyző Dexter Fletcher, aki időközben már az új Sherlock-mozin dolgozik.
A fickó nem kenetteljeskedett. Egy olyan zenész portrét tett le az asztalra, ami kendőzetlenül mutatja be a sztárrá válás és a sztárság kínkeserves stációit. Fletcher Rocketman-je már-már annyira bátor és bevállalós, hogy az ember elgondolkodik azon, vajon hogy a jó életbe járulhatott mindehhez hozzá maga a főhős, Elton John?


Az őszinteség azonban mindig kifizetődő, s még ha nem is szólt akkorát a Rocketman, mint a Bohemian Rhapsody (bár a 40 milliós büdzséből azért világszerte lazán keresett 200 misit!!!), nem kapott Oscart, és nem jelölték ilyen-olyan díjakra, az biztos, hogy jobb, kiegyensúlyozottabb és előremutatóbb mozi, mint Bryan Singer kissé művi, felszínes alkotása. 


Fletcher filmje látványban is lazán körözi Singer moziját, ráadásul a szereplőivel is odaadóbban foglalkozik. Valódi karakterrajzokat kapunk, Elton gyermekkora, és abból adódó parái is terítékre kerülnek, nem utolsó sorban pedig a Rocketman formanyelve is sokkal izgibb, mint a Bohemian Rhapsody-é.
És míg a Mercury-mozi után nem sok késztetést éreztünk arra, hogy Queen lemezek után kutakodjunk, addig a Rocketman elérte, hogy beszerezzük az Elton John-összest!
Ja, és Taron Egerton van annyira jó, mint Rami Malek!!!

85%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése