2020. február 26., szerda

Én vagyok anya - I Am Mother


Lehet ekézni a Netflixet – játékfilmek terén valóban nem teljesít olyan klasszul, mint sorozatok tekintetében -, de az I am Mother ismét bizonyítja, hogy mindenképp szegényesebb lenne a felhozatal, ha nem lenne a világ legnépszerűbb, legismertebb streaming szolgáltatója.
Adott ugyanis újfent egy olyan alternatív sci-fi, amit egyetlen Hollywood-i stúdió sem mert a magáévá tenni. Ugye a 2018-as kiváló Annihilation járt hasonlóan…


Az elsőfilmes rendező Grant Sputore és az elsőfilmes író Michael Lloyd Green projektje valóban kockázatos mutatványnak tűnhetett első olvasatra.
Noha a film a sokak által kedvelt, és manapság igen divatos posztapokaliptikus felütéssel indít, mégsem a konvencionális dramaturgia szerint alakul aztán...


Asimov hagyatéka jócskán rányomta a bélyegét Sputore és Green sztorijára, de egyéni árnyalatok is fel-felbukkannak a szkriptben. S amellett, hogy a történet fogyasztható és kifejezetten lendületes a tempó is, az I am Mother képes filozofikus tartalmakat is közvetíteni. Anélkül, hogy modoroskodásra ragadtatná magát.


S ha már Alex Garland neve felmerült korábban, fontos megjegyezni: az I am Mother afféle klausztrofóbikus hangulattal bír, mint Garland szenzációs bemutatkozó rendezése, az Ex Machina.
Sputore filmje is egyfajta rendhagyó kamaradarab. Amelyben a sci-fi vegyül a thrillerrel, drámával - és az alternatív felnövéstörténetekkel! Sőt, ismerve a filmvégi csavart és fordulatot, az I am Mother elsődlegesen coming-of-age sci-fiként aposztrofálható. S így már tényleg kifejezetten érdekes műfajkoktélról beszélünk, pláne ha hozzávesszük, hogy a Terminator-mozik hangulata és narratívája is megidéződik a történet során.


Nem beszélve arról, hogy az ismét patentül és kiegyensúlyozottan teljesítő Hilary Swank karaktere esetében aligha lehet nem észrevenni a hasonlóságot Linda Hamiltonnal.  
De a sok dicséret után muszáj szóvá tennünk a hibákat is: főként logikátlanságok, következetlenségek zavarnak be a képbe. Majd a végjátékban a „sokat akar a szarka, de nem bírja a farka” frázis is relevánssá válik, azzal együtt, hogy ennél meglepőbb és emlékezetesebb befejezést alig-alig remélhettünk a filmtől. Még úgy is, hogy viszonylag korán sejthető, hogy nagyjából mire megy ki a játék.


Összegezve: az I am Mother ambiciózus, innovatív sci-fi. Izgalmas, érdekes, gondolatébresztő alkotás. A fiatal dán származású Clara Rugaard nevét pedig jobb, ha az emlékezetünkbe véssük! Fogunk még találkozni vele!

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése