2018. január 24., szerda

Szárnyas fejvadász 2049 - Blade Runner 2049


Hogyan lehet egy kultikus, örökérvényű filmalkotáshoz méltó folytatást készíteni? Tiszteletteljes főhajtásra van szükség? Nosztalgia-filmre? Meg kell újítani, reformálni az eredeti művet, vagy „csupán” fel kell venni a fonalat ott, ahol annak idején a Ridley Scott-féle történet véget ért?


Bizony még magának Dennis Villeneuve-nek is fel volt adva a lecke, hiába tartják a palit az új sci-fi fenoménnek. A kanadai sztár rendező azonban vette az akadályt, és egy minden ízében érvényes folytatást készített. Gond nélkül rácsatlakozott a Szárnyas fejvadász világára, és lám: a tavalyi év legszebb block-bustere az eredmény.


Villeneuve nagyjából ugyanazt a lírai hangulatot prezentálja, amelyet az „eredeti”. Filmje meditatív merengés. Ritmusosan hömpölygő vizuális orgia. A kiváló Roger Deakins olyan lenyűgöző képekkel, beállításokkal operál, amelyek e tekintetben még a ’88-as elődre is lazán rátromfolnak.
Hiába, a technika 30 év leforgása alatt rettentő sokat fejlődött. A Blade Runner azonban nem a trükkfelvételekről szól, sokkal inkább a fojtogató, nyomasztó atmoszféráról – ez utóbbit pedig Villeneuve patentül hozza.   


Ezúttal azért jóval kevesebb a kultgyanús momentum, és érzésem szerint a történetben – illetve annak értelmezésében – sincs akkora potenciál, mint az első részben, de Villeneuve így is transzcendens élménnyé varázsolja moziját. Lehet, hogy ez csuklóból megy neki – érezni egyfajta iparos jelleget a filmen -, a végeredmény azonban így is bámulatos!


Ráadásul a kanadai nem játszik biztonsági játékot. Számos kockázatos, meredek szcénát vonultat föl. Még sincs megbicsaklás, botlás, vagy gikszer. Minden egyes pillanat és rezdülés flottul, könnyű szerrel ágyazódik bele a Blade Runner világába.


Mesterműnek nem gondoljuk – annyit azért nem ad, annyira nem elementáris -, Ridley Scott klasszikusát azonban ennél mesteribben képtelenség lett volna továbbfűzni...

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése