2016. július 14., csütörtök

Apák és lányaik - Fathers & Daughters


Russel Crowe zseniális: szuggesztív, lebilincselő és sejtelmes. Olyan mélységes fájdalom sugárzik a tekintetéből a lányát egyedül nevelő, mentális problémákkal küzdő Pulitzer-díjas regényíró szerepében, hogy már az önmagában megér egy misét…   
Gabriele Muccino (A boldogság nyomában; Hét élet; Az utolsó csók) egyetlen célja azonban a könnycsatornáink megcsapolása - s épp ezért válik – alapvetően - antipatikussá a filmje.


A szerkesztés egyébiránt kiváló, a két idősík – ’80-as évek kontra ’jelen állapotok’ – jól pulzál együtt! Az Apák és lányaik karakterei azonban olyannyira sablonosak, a tessék-lássék felvázolt szorongásaik pedig annyira tankönyvszerűek, hogy az egyébként klasszul átgondolt és jól kitalált sztori/forgatókönyv végül kudarcot vall:  nem képes kifacsarni és kellően meggyötörni a lelkünket. Pedig egy ilyen tragikus történettől minimum ez utóbbit várná az ember.


Muccino a végjátékban túl is feszíti az emóció húrjait... Amanda Seyfried könnybe lábadt szemekkel rója „a nagy alma” utcáit, miközben gyermekkorából „hozott” traumáit – meglévő szocfóbiáit - továbbra sem sikerül megfejtenünk. Az Aaron Paul által meglehetősen túlreagált szerelmi szál szimplán „csöpögős”, Seyfried kapcsolata a fekete kislánnyal pedig felszínes és banális.  


Az Apák és lányaik komplex családi - lélektani drámának álcázza magát, valójában azonban felületes és frázisokkal teli.
Sokat ígért, keveset adott…

60%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése