2016. július 28., csütörtök

Hardcore Henry


God bless the ’90-es évek… A Duke Nukem-ről, a Doom-ról, és a Quake-ről folyton az ugrik be, hogy bő 3-4 órás aktív játék után úgy forgott velem a szoba, mint mikor - már jóval később - a húszas éveimben úgy istenesen bepálinkáztunk a haverokkal…
Kölyökként imádtuk a játékélményt új szintre emelő ún. FPS (First Person Shooter) videójátékokat. Mindenre elszánt, golyóálló terminátorrá válhattunk, s a főhős „bőrébe bújva”, belső nézetből tizedelhettük az „ellent”. 


A nyilvánvalóan szintén Duke Nukem-en, Doom-on és Quake-en szocializálódott harmincpár éves orosz rendező, Ilya Naishuller pedig 2015-ben elkészítette a földteke legeslegelső „FPS-akciófilmjét”! A direktor elsőként rock zenekarának, a Biting Elbows-nak készített egy POV (point of view) perspektívából rögzített videoklipet. No persze ez sem formabontó ötlet… Ugye mindenki emlékszik a The Prodigy Smack my bitch up c. ’97-es videójára?
Naishuller Bad Motherfucker c. vérgőzös „akció-klipje” azonban óriási nézettségeket produkált a „tyúbon” - jelenleg épp 35 milliós megtekintés körül jár -, ami arra sarkallta az orosz filmest, hogy még jobban elmerüljön az „FPS-bugyraiban”! 


Mindez egészen izgalmasan hangzik, ráadásul a videójátékos „múltnak” köszönhetően jól fel is éledt bennem a nosztalgia. Ugyanakkor nagy kérdés volt, hogy Naishullernek sikerül – e az egyébként remek alapötletből és kuriozitásból kerek egész, kompakt sztorit és filmet – filmélményt – kreálnia.
Jelentjük: a végeredmény felemás!


Az, hogy a történet olyan egyszerű, mint a faék, nem probléma, hisz a korábban már emlegetett kultikus videójátékok „sztorija” is nagyjából ugyanennyire együgyű volt.
A vállaltan B-filmes felütés dacára még bőven összejöhetett volna Naishullernek a mutatvány.
Sajnos azonban a sztori döcög, és hát a pov-perspektíva is meglehetősen megterhelő a szemnek így, másfél órán keresztül. Mintha a Greengrass-féle Bourne-filmek kézikamerás rángatózását néznénk bő 90 percen keresztül… 


Persze akadnak egészen zseniális megoldások, a tempó is süvít, mégis érezni, hogy nem több ez "szimpla" érdekességnél. Ez a világ legelső „belső nézőpontú” akció mozija. Ennyi. Pont.
Nyilván a direktor is érezte, hogy muszáj valami pluszt belecsempésznie a történetbe, ha úgy istenigazából „el akarja csípni” a nézőket. Ezért is integrálta bele a sztoriba Sharlto Copley (District 9; Chappie; Demóna) titokzatos, elmebeteg, vicces figuráját. Ilyenkor egy röpke pillanatra meg-megszakad az eszetlen zúzás, van időnk mély lélegzetet venni és nevetni is picit…
…hogy aztán Henry ismét akcióba lendüljön és ölje - mit ölje -, írtsa a gonosz Akan zsoldos seregét!
Az operatőri munka rendhagyó, már amennyire a fejre szerelt GoPro Hero konstans alkalmazása „rendhagyónak” nevezhető… Merész és frappáns, maradjunk annyiban…


Dinamikus, sodró, és iszonyúan lendületes a Harcdore Henry. Szó se róla… Viszont az is biztos, hogy nem mindenki, és nem is minden akciófilm rajongó fogja értékelni ezt a sűrű, agresszív, helyenként kissé parodisztikusnak ható „zötykölődő” zúzdát.
Jöhet a folytatás?

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése