2016. július 24., vasárnap

Batman Superman ellen - Az igazság hajnala - Batman v Superman: Dawn of justice


Jó nagy fába vágta a fejszéjét a DC Comics, bele is tört a bicskája! Zavaros, tudom, de egy ilyen zavaros mozit csakis zavarosan lehet „leírni”.
…okés, van „képregényes múltja” Kripton-fiának és Gotham sötét lovagjának, de mégis mi lehet Zack Snyder filmjének a magyarázata? Miért rohan egymásnak a denevér és az acélember, ha a cél valójában „egy”: móresre tanítani a világ gazfickóit és bűnözőit, s rendre megóvni a pusztulástól a földtekét? 


Snyder válasza bántóan egyszerű – ne is álmodj komplex, összetett indoklásról.
Batman és vele együtt a „nép” megorrol a kvázi migránsként a bolygónkra "betelepülő" földönkívülire, Superman-re, akinek öntörvényű, önbíráskodó ’mutatványai’ egyre antipatikusabbá válnak a földlakók számára.
Gotham őrangyala a sokat tapasztalt és már deresedő hajú Bruce Wayne - aka Denevérember - úgy dönt, megszabadítja a Földet Superman önkényuralmától. Természetesen a két szuperhős egymás ellen uszítását egy harmadik fél, a mindenre elszánt, őrült szociopata, Lex Luthor „menedzseli” a háttérből…


…az első bő egy óra még akár szórakoztatónak is mondható. Nincs nagy megfejtés, de a konfliktus jól „szerveződik”, még akkor is, ha meglehetősen mondvacsináltnak hat a „balhé” már az első perctől fogva.
Ben Affleck remek Batman! Lehet, hogy szentségtörés, amit mondok, de számomra ez a karakter jobban passzol a ’denevérhez’, mint a Nolan-filmek Christian Bale által megformált figurája. Az „új” Batman mogorva, pesszimista, szűkszavú és megkeseredett - ez az attitűd pedig kiválóan illeszkedik a Denevérember-toposzhoz!
Henry Cavill Superman-jével sincs semmi probléma – bár ő Affleck-hez mérten kevésbé „hangsúlyos”… 


A hiba egyértelműen a forgatókönyvben keresendő, mely eléggé összecsapottnak és átgondolatlannak hat. Banális megoldásai és csapongásai zavaróak, még úgy is, hogy a film végső soron nézhető.
Jesse Eisenberg személyében épkézláb főgonosza sincs a sztorinak! Jobb híján egy túljátszott, nevetséges ripacs karaktert kapunk. Eisenberg a Sötét Lovag Heath Ledger-féle pszicho-Joker-ét próbálja „kopizni”, de láthatóan-érezhetően „nincs meg” neki a figura!
A Batman Superman ellen – előrevetítve a soron következő DC-mozit – Wonder woman-t is csatasorba állítja, de a Gal Gadot által egyébként stílusosan megjelenített „szuper amazon” – „hála” a felszínes szkriptnek - súlytalan figurává degradálódik. (Az önálló Wonder woman - film jövő júniusban érkezik a mozikba!)


A történet végén aztán olyan színes, villódzó CGI – csinnadrattában részesül a nagyérdemű, amely biztosan sokak ingerküszöbét meghaladja majd, végül pedig – ezt tetőzve - Snyder egy pátoszos, hosszúra nyújtott, tragikus fináléval zárja moziját. Csöpögős drámát kanyarint… de Isten ments, hogy ’elspoilerezzem’ a film nagy „tanulságát”…
Akad itt egy-két káprázatos akciójelenet, Ben Affleck, mint Denevérember egészen kiváló, de ennél jóval komplexebb és „okosabb” szkriptet érdemelt volna a Batman Superman ellen, pláne a Nolan-filmek ismeretében…

60%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése