2016. július 21., csütörtök

Palackposta - Flaskepost fra P


Mikkel Norgaard, az előző két rész direktora „repült”, helyére pedig az a Hans Peter Moland érkezett, aki a kiváló Az eltűnés sorrendjében c. bizarr európai krimi szenzációt rendezte 2014-ben. Moland kiváló filmes, így épp az előző két epizód gyengesége, vagyis a kissé hanyag "szerkesztettség" az, ami esélyt kapott az innovációra. 


…és valóban! A mogorva Carl Morck nyomozó és hű társa Assad jól meg van „táncoltatva” a Jussi Adler-Olsen által írt regényfolyam harmadik részének filmadaptációjában. Sem az első Nyomtalanul, sem a tavalyi Fácángyilkosok nem volt ennyire tempós és akciódús!
S bár maga a bűnügy ezúttal nem olyan ’izgalmas’ és szövevényes, mint mondjuk az előző rész esetében volt, mégis ez a legösszeszedettebb etap az eddigi három közül! … ezért pedig főként Molandot illeti – újfent - a dicséret!


A direktor hozta magával Az eltűnés sorrendjéből Pal Sverre Hagen-t, aki már ott is bizonyította, hogy mennyire jól áll neki, ha enyhén elmeroggyant bűnözőt alakíthat. Ezúttal viszont a népszerű norvég színművész ádáz, kegyetlen pszichopata lehet, s láthatóan élvezi is a „játékot”, lubickol a szerepben. A Q-ügyosztály nyomozóinak fel van adva a lecke: a vallási fanatizmusnak köszönhetően „fullosan megkattant” Johannesnél vérszomjasabb ellenféllel még tutira nem néztek farkasszemet! 


A Palackposta érezhetően „emeli a tétet”, bár nézőpont és ízlés kérdése, hogy összevetve az előző két epizóddal erősebbnek, vagy netán gyengébbnek érezzük. Szerintünk nagyjából azonos nívón mozog a Nyomtalanullal és a Fácángyilkosokkal, viszont tagadhatatlan, hogy – hála ismételten Hans Peter Moland rendezőnek - a harmadik résszel a „Q-ügyosztály – projektnek” sikerült levetkőznie az első két felvonás gyermekbetegségeit!  


Bízunk benne, hogy Morck és Assad nyomozó kalandjai hamarosan folytatódnak, hisz Adler-Olsen még további 3 regényt/sztorit/bűnügyet szentelt a két zsarunak! Vagyis mind A 64-es betegnapló, mind a Hajtóvadászat és mind a Határtalanul megfilmesítésre vár!
Skandináv-krimit a népnek!

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése