2017. július 16., vasárnap

Bleed for This


Hogy a Bleed for this végül több lett, mint egy átlagos bokszfilm, az egyértelműen a Whiplash megszállott dobosának, azaz Miles Tellernek köszönhető. Már „akkor” sejteni lehetett, hogy Tellerben van elég kraft ahhoz, hogy generációjának egyik élharcosa legyen. 


A 30 éves kölyökképű fiatal színművész egyre ügyesebben választ szerepet. A Whiplash után ugyan beszivárgott egy-két gyengébbecske film is a bióba – főként a Fantasztikus négyes volt az, amit nem csak mi, de vélhetően utólag a sztár is szívesen semmissé tenne. 2016-ban azonban mind a Haverok fegyverben, mind pedig írásunk tárgya, a Bleed for this is remek választásnak bizonyult. S a valódi sztárparádét (Jennifer Connelly, Taylor Kitsch és Josh Brolin a társak) felvonultató, nagybetűs, minőségi drámát sejtető tűzoltós kaland, az ősszel érkező Granite mountain hotshots is a-kategóriás meló lesz.
Teller kirobbanó formában van, és ez megmutatkozik a Bleed for this minden egyes képkockáján! 


Vinny Pazienza, a karrierje során összesen 5 világbajnoki övet szerző kiváló képességű bokszoló életének egyik legfontosabb szakaszába kukkanthatunk bele Ben Younger összeszedetten levezényelt filmjének hála.


Paz épp pályája csúcsán, egy merész súlycsoport váltás és egy parádés Gilbert Dele elleni meccsen szerzett győzelem és világbajnoki cím után szenvedi el azt a vízválasztó, karrierjét és egész életét befolyásoló autóbalesetet, amelynek következtében kis híján örökre megbénul. Az orvosok prognózisa nem sok jót ígér: minden specialista arról beszél, hogy a „pazmán ördögként” emlegetett Vinny nem csak a boksz karrierre, de az aktív életre is keresztet vethet, s örülhet, ha a hosszúnak ígérkező gyógyulási folyamat után egyáltalán képes lesz járni.
A fiatal Rhode Island-i sportoló azonban fittyet hányva a szakemberekre, a több csavarral a koponyájához rögzített HALO nevű szerkezettel a fején mégis megpróbálja a lehetetlent: suttyomban edzeni kezd a szülei pincéjében, edzője és jó barátja, Kevin Rooney segítségével, és nem sokkal ezután már a legnagyobb nevekkel száll ringbe ismét, a sporttörténelem egyik legelképesztőbb, legsikeresebb come back-jét produkálva ezzel!


Ben Younger, még ha a maga profán módján is, de sikeresen átvitte az egyébként nem mindennapi történet üzenetét és jelentőségét. No persze az élet írta sztori már önmagában is felér egy igen hathatós motivációs tréninggel, Miles Teller energikus játéka és Aaron Eckhart karizmája csak tovább erősítik az élményt!


A sportfilmek jól ismert dramaturgiai íve mentén haladunk - valójában ezerszer láttuk már ezt a sztorit – még sincs déjá-vu érzésünk; ez pedig a Younger által teremtett sajátos atmoszférának, és – még egyszer! – Miles Teller zsenijének tudható be.
…és így még a más esetben minden bizonnyal gejlnek ható filmvégi mondatok is őszintén csengenek: nincs lehetetlen, nincs olyan, hogy „ez nem olyan egyszerű”! Bravo Vinny!

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése