2017. augusztus 24., csütörtök

Contratiempo - The invisible guest


Úgy hiányzott már egy ilyen csavaros, agyas, szórakoztató thriller a palettáról, mint a falat kenyér.
A sztori ugyan nem maga a tökély – épp a bonyodalmakat beindító jelenetsor (a szereplők reakciója a krízis helyzetben) az, amelynek valószerűsége erősen megkérdőjelezhető -, a katalán Oriol Paulo rendező azonban olyan szépen csűri, csavarja eztán a történetet, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. 


Az év üzletembere, az ultra sikeres Adrian Doria épp olyan esendő ember, mint bárki más. Gyönyörű felesége van, gyönyörű gyermeke, mégis szeretőt tart – úgy fest, ez afféle gazdag, hedonista emberekre jellemző allűr -, és párizsi utat hazudik az otthoniaknak, miközben valahol Barcelona mellett múlatja az időt kedvesével, a szintén házas, szintén tilosban tévelygő Laurával. Egy váratlan baleset, egy autó előtt átszökkenő őz azonban kizökkenti a párocskát az idilli, izgalmas, titkos/titokzatos légyott meghitt hangulatából, s Adrian és Laura ténylegesen és átvitt értelemben is elindul a lejtőn. A bűn lejtőjén.   


Paulo szerzői mozijának kerete - jelene - egy személyes beszélgetés, érdemi tartalma pedig egy sűrű „visszaemlékezés-folyam”. Ennek során bontakozik ki a történet, árnyalódnak a karakterek, és derül fény egy igen szövevényes, összetett ügyre.


Bűnfilm ez, "mai", fogyasztható tálalásban. A spanyol rendező tudja, hogy mivel, milyen eszközökkel tartsa fent a néző figyelmét. És bár esetenként picit túlzásba esik – egyik fordulatot fejeli meg a másikkal, csavart csavarra halmoz -, a Contratiempo mindvégig képes megmaradni ízléses, giccsmentes, egyedi hangvételű thrillernek. Miközben, az imént említett speckó történetszövésnek hála, totálisan kiszámíthatatlan is: rejtélyes, sejtelmes mozi - mintha csak egy régi vágású, de modern köntösbe bújtatott Agatha Christie átirat lenne. 


A végén aztán Oriol Paulo egy olyan logikus, mégis váratlan, nagyszabású fordulattal operál, amely bármely „bűnügyi krimi felelős” dicséretére válna.
És mindez – ismét – Európából! Már meg sem lepődünk…

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése